російські загарбники не пускають гуманітарні місії ООН у Маріуполь

російські загарбники не пускають гуманітарні місії ООН у Маріуполь

Укрінформ
Російські загарбники не надають доступу гуманітарним організаціям ООН у Маріуполь попри критичну ситуацію в місті і велику потребу містян у допомозі.

Про це заявила гуманітарна координаторка ООН в Україні Оснат Лубрані на пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Ми продовжуємо намагатися надавати гуманітарну допомогу мешканцям Маріуполя. Ми знаємо, що в місті є велика потреба, зокрема, в медикаментах. Через систему сповіщення ми відправили запит усім сторонам, щоб ми могли безперешкодно проїхати, але нам не надали доступу, на жаль», - сказала Лубрані.

Вона додала, що представники гуманітарних місій ООН продовжуватимуть спроби потрапити в тимчасово захоплене місто.

Читайте також: У Маріуполі з 1 липня загарбники видаватимуть гумдопомогу лише непрацездатним

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер також констатувала, що монітори Місії не мають доступу до Маріуполя після того, як росія почала повністю контролювати місто.

«Ми ведемо віддалений моніторинг і розмовляємо з людьми, які виїхали з міста. Я розумію, що ті, хто зараз там керує, надають місцевому населенню якусь допомогу, але ясно, що вона недостатня, бо у міста багато потреб», - зазначила вона.

Богнер також висловила велике занепокоєння стосовно свободи переміщення в місті і так званого процесу фільтрації, який проходять люди, які хочуть виїхати або в’їхати в Маріуполь.

«Ми не маємо повної інформації, як ця система працює взагалі. Ми розуміємо, якщо люди не проходять цей процес фільтрації, їх можуть затримати і утримувати в таких фільтраційних зонах у Донецьку. Ми боїмося за їхню безпеку… і хочемо, щоб туди був доступ ООН і міжнародних організацій», - заявила голова Моніторингової місії ООН.

Як повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, російські загарбники в Маріуполі з 1 липня видаватимуть продукти і воду лише непрацездатним мешканцям.

Читайте також: У Маріуполі бракує води та їжі – люди полюють на голубів

У Маріуполі через скорочення гуманітарної допомоги критично не вистачає їжі. Люди стоять у тисячних чергах за хлібом.

Через те, що в місті немає їжі та води, люди полюють на голубів, роблячи пастки для птахів із підручних засобів.

Мешканці вже кілька місяців залишаються без водопостачання, щоб мати хоч якісь запаси, збирають дощову воду.

Агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Маріуполю загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-