У Херсоні колектив захопленої загарбниками бібліотеки просить допомоги у влади

У Херсоні колектив захопленої загарбниками бібліотеки просить допомоги у влади

Укрінформ
Колектив Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Гончара, яку захопили російські загарбники, просить допомоги у місцевої і центральної влади.

Про це йдеться у зверненні колективу бібліотеки, яке у Фейсбуці розмістила його працівниця, заввідділу Ольга Сак, передає Укрінформ.

"Працівники Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара, як і інші мешканці Херсонщини, вже чотири місяці знаходяться в окупації. З квітня 2022 року фінансування зарплати працівників закладу припинилось. В багатьох інтерв'ю голова Херсонської ОВА Г.Лагута неодноразово говорив про те, що заборгованості по заробітній платі немає. Потім обіцяв її найближчим часом виплатити. Останнім терміном було визначено 21 червня 2022 року. Проте на 23.06.2022 року ніяких грошей працівники бібліотеки не отримали", - підкреслюється у зверненні.

Працівники бібліотеки зазначають, що “таке ставлення до працівників бюджетних організацій спостерігається лише з боку ОВА”. Бюджетники територіальних громад області, за інформацією авторів звернення, вже отримали зарплату навіть за червень.

"Питання підтримки працівників головної бібліотеки окупованої Херсонщини є актуальним у зв'язку з тим, що російські військові захопили приміщення книгозбірні, а колектив відмовився співпрацювати з окупантами. Більшість наших працівників на чолі з керівником є патріотами України, вважають себе частиною Української бібліотечної спільноти, частиною України. Ми пишаємось тим, що ми - українці. Як і всі херсонці, ми чекаємо визволення та віримо в наші ЗСУ. Але за які кошти нам жити?" - зазначають бібліотекарі.

Колектив бібліотеки звертається до уряду, Офісу Президента та керівника ОВА Геннадія Лагути з проханням допомогти у вирішенні питання фінансування.

Читайте також: У Херсоні агресор захопив обласну наукову бібліотеку

Як повідомляв Укрінформ, обласна універсальна наукова бібліотеку імені Гончара відома всім херсонцям, оскільки на її базі регулярно проводилися заходи у різних сферах – від інклюзії до безпечного міського простору. Також бібліотека стала одним з гуманітарних центрів, у якому тривалий час перебували біженці.

Від початку захоплення області російськими військами бібліотека не працює з читачами очно, а тільки в онлайн-форматі.

Директор бібліотеки Надія Коротун категорично відмовилася від будь-яких форм співпраці із загарбниками та колаборантами і її приклад наслідувала більшість представників трудового колективу, після чого виникла загроза її життю та здоров'ю. Наразі керівниця бібліотеки перебуває на території, підконтрольній ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-