Справжні ляльководи херсонських колаборантів залишаються в тіні – голова облради

Справжні ляльководи херсонських колаборантів залишаються в тіні – голова облради

Укрінформ
Наразі ті колаборанти, які пішли на відкриту співпрацю з ворогом у Херсонській області, є скоріше маргіналами та маріонетками, а справжні ляльководи все ще знаходяться у тіні, чекаючи на розвиток ситуації.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко.

" На мою особисту думку, ми навіть не уявляємо, наскільки сильно ворог інфільтрований у наші органи. Основні, так би мовити, "консерви", які існують і на тимчасово окупованій Херсонщині, і в частині Запорізької області, на моє переконання, ще не проявили себе", - сказав він.

На переконання Самойленка, ті ж відкриті колаборанти у Херсонській області – "це якщо не маргінали, то маріонетки, яких було призначено відповідальними за якісь речі". "А справжні ляльководи все ще знаходяться в підпіллі чи десь у тіні і чекають того, як розв’яжеться ситуація. Я впевнений, що росіяни намагатимуться зберегти їх навіть після звільнення нами цих територій", - заявив очільник Херсонської облради.

Читайте також: Як виживають люди в окупованих містах та селах Херсонщини

Він також повідомив, що близько восьми депутатів обласної ради пішли на колаборацію з ворогом. Зокрема, Віталій Булюк, який став "заступником голови" призначеної окупантами "військово-цивільної адміністрації". Також "є представники аграрної сфери, які пішли на співпрацю з ворогом".

На цьому тлі він також вказав на те, що діяльність правоохоронної та судової систем у Херсонській області у цьому плані "була дуже повільною". "Є така, наприклад, Тетяна Кузьміч, яку окупанти призначили "керівником управління освіти" у своїй "адміністрації". Ще до війни вона притягалася до кримінальної відповідальності по статті 111-й (державна зрада) і отримала два роки умовно – і це по статті, яка передбачає позбавлення волі на строк до 15 років. Чи той же Стремоусов, "заступник керівника" окупаційної "військово-цивільної адміністрації", – стосовно нього неодноразово були кримінальні провадження, але йому жодного разу не було повідомлено про підозру", - заявив він.

Читайте також: Ремейк путінського сценарію «Крим-2014» на Херсонщині не пройде

Водночас, Самойленко вказав на затримання помічника начальника Херсонського УСБУ - начальника Антитерористичного центру Ігоря Садохіна, який працював на ворога. Вважається, що саме він видав ворогу сітку мінних полів і координував дії російської авіації, коли супроводжував колону херсонського СБУ в евакуацію. "Його було затримано ще в березні. І після проведеної перевірки, так розумію, Президент України звільнив із посади і керівника СБУ в Херсонській області Сергія Криворучка та позбавив його генеральського звання. Там зараз також працюють правоохоронці", - додав політик.

Самойленко також вказав на нардепа Олексія Ковальова, який "по суті, відмовився від свого функціоналу як народного депутата в умовах воєнного стану та переїхав на окуповану Херсонщину, де пересувався без перешкод, ніхто його не затримував". Там Ковальов "здійснював торгівлю паливно-мастильними матеріалами, які його структура закуповувала у тимчасово окупованому Криму". "При цьому він позиціонував для людей свою діяльність як те, що Україна їх кинула, а от він – ні. Поїхав у Джанкой, купив дві тонни цукру та їздив потім по селах перед Пасхою, роздавав по кілограму. А коли у Херсоні знаходився, скажімо так, ідейний натхненник цього походу, заступник глави адміністрації президента рф Сергій Кірієнко, Ковальов узяв участь у його "робочій нараді" з аграріями Херсонщини і заявив, що росія тут назавжди, та висловив свою повну підтримку ворогу", - повідомив голова Херсонської облради.

Більш детально читайте в інтерв’ю на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-