Радник мера Маріуполя розповів, як загарбники змушують містян свідчити проти ЗСУ

Радник мера Маріуполя розповів, як загарбники змушують містян свідчити проти ЗСУ

Укрінформ
У Маріуполі сотні людей в стані реальної небезпеки змушені давати свідомо неправдиві свідчення, які для пропаганди вимагають від них російські загарбники.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Маріуполь.️ Фальшування доказів про неіснуючі злочини росіянами в дії. Вже тиждень працює слідчий комітет росії, збираючи «свідчення». Рапортують в ... письмових заявах про злочинність ЗСУ. … В стані реальної небезпеки сотні людей змушені тепер знов давати свідомо хибні свідчення», - написав Андрющенко.

Він пояснив, як відбувається ця постанова насправді.

«Окупанти, користуючись горем та надією маріупольців, сфальшували заяви про знищення житла «українською армією». Це названо основною умовою проведення виплат. Не пишеш - не отримуєш гроші. По факту, про обіцянки компенсацій вже забули, але тисячі письмових власноруч складених заяв уже на руках», - зазначив радник мера.

Він також розказав, що майже одночасно росіяни висадили у Маріуполь цілий десант з пропагандо-волонтерів. За буханку хліба голодних та дезорієнтованих людей вони записували на камеру, провокуючи говорити про «злочини «Азову», а поруч - завжди людина з автоматом. «Варіантів сказати правду в реальній ситуації приблизно нуль. Одночасно пропагандо-волонтери пічкали брехнею про «українці не давали евакуюватись». У повному інформаційному вакуумі насадити так суспільну думку не дуже складне завдання», - додав Андрющенко.

Ще він повідомив, що в Маріуполі загарбники проводять свої слідчі дії - беруть заяви, знімки людей і долучають як доказ. «Далі - більше. Йдуть по людях, що подали заяви або «розповіли правду» на камеру, і записують свідчення в протоколи допитів. Відмовитись? Погроза тюрми за хибні свідчення. Результат - прогнозований. В стані реальної небезпеки сотні людей змушені тепер знов давати свідомо хибні свідчення», - підкреслив радник міського голови.

Він підсумував, що в результаті - на руках у росії купа сфальшованих доказів про неіснуючі злочини України.

«За матеріалами справи це саме Україна зруйнувала все, вбила всіх, зокрема підірвала зсередини Драматичний театр. І не має значення ані правда, ані власні офіційні заяви росії, де вона визнавала бомбардування театру. Тепер правда - інша. Найгірше, ця викривлена правда буде і вже використовується для засудження наших полонених захисників судом неіснуючої «днр» до цілком існуючих вироків, включно з «вищою мірою», - наголосив Андрющенко.

Читайте також: У Маріуполі загарбники підключили електрику «для картинки»

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тисяч - депортовано до росії та тимчасово окупованих територій Донецької області.

Мешканці Маріуполя, які залишились в окупованому місті, проходять через фільтраційні табори, постійні перевірки та знущання.

Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Наразі йому загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста».

Фото: Evgeniy Maloletka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-