U-LEAD пояснює громадам, як формувати і використовувати матеріальні резерви

U-LEAD пояснює громадам, як формувати і використовувати матеріальні резерви

Укрінформ
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» надають рекомендації представникам громад, як формувати, зберігати та оновлювати матеріальні резерви для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайної ситуацій.

Про це Укрінформу повідомили у U-LEAD.

Як зазначається, на випадок виникнення надзвичайних ситуацій для подолання їх наслідків, допомоги постраждалому населенню, проведення відновлювальних та ремонтних робіт у громади має бути сформований матеріальний резерв. Це запас будівельних і пально-мастильних матеріалів, ліків і медичних засобів, продовольства, техніки, технічних засобів та інших матеріальних цінностей.

Під час інформаційної сесії, організованої Регіональним офісом «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області, експерти U-LEAD ознайомили представників громад Дніпропетровської та Запорізької областей з алгоритмами створення та використання матеріальних резервів, а також пояснили вимоги до сертифікації, оновлення та поповнення запасів.

Зокрема, щоб сформувати такий матеріальний резерв, орган місцевого самоврядування приймає рішення про його створення, визначає відповідальних осіб, місце зберігання та затверджує номенклатуру запасів із належними обґрунтуваннями.

Читайте також: U-LEAD розповідає громадам про механізм бронювання військовозобов'язаних працівників

«Формування і використання матеріальних резервів є одним із заходів Програми з запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха і оперативного реагування на них у територіальній громаді. Цей документ може мати іншу назву, але цільова місцева програма, спрямована на подолання та боротьбу з наслідками надзвичайних ситуацій, обов’язково має бути в громаді», - зауважують у U-LEAD.

Радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області Олена Савченко наголосила, що у формуванні матеріального резерву необхідно враховувати, що ці запаси мають бути мобільними, доступними та раціональними. Речі, устаткування, будівельні матеріали та інші засоби мусять мати сертифікати відповідності на весь нормативний строк їх зберігання. Харчові продукти, що закладаються до матеріального резерву, мають супроводжуватися документами, що підтверджують їхню безпечність та якість.

При цьому, наголошують експерти, важливо стежити за термінами придатності матеріальних запасів, особливо продуктів харчування та ліків.

Рішення щодо резервів, граничний термін яких спливає, приймають керівники органів місцевого самоврядування та підприємств. Ці запаси можуть бути використані для поточних потреб або реалізуватися. Одночасно необхідно забезпечити поставку таких самих або аналогічних продуктів у відповідній кількості.

Матеріальні резерви громади можуть використовуватися в разі виникнення надзвичайних ситуацій або для їх запобігання. Наприклад, у разі втрати централізованого постачання електроенергії забезпечувати роботу пристроїв та обладнання можуть генератори. За допомогою необхідних інструментів та обладнання ремонтують і відновлюють мережі водо- та газопостачання. Також наявні засоби можуть використовуватися для евакуації населення із небезпечних зон, створення тимчасових прихистків, надання допомоги та забезпечення харчування постраждалих.

Читайте також: У Тернополі експерти U-LEAD розповіли про особливості працевлаштування переселенців

«Матеріальний резерв – це дієвий спосіб урятувати життя людей. І під час формування запасів слід передбачити виклики та ризики, які можуть виникати. На жаль, інструкції з техніки безпеки пишуться кров’ю. Уникнути всіх ризиків неможливо, але максимально бути готовими до них можна», - зазначив радник з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Полтавській області Геннадій Фасій.

Як повідомлялося, «U-LEAD з Європою» продовжує підтримувати громади під час війни. Впродовж квітня-травня 250 громад України отримали невідкладну допомогу від U-LEAD, яка стала в пригоді під час подолання наслідків воєнних дій на територіях громад. Також експерти Програми консультують і надають роз’яснення щодо актуальних питань законодавства, продовжують проводити інформаційні сесії.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-