U-LEAD розповідає громадам про механізм бронювання військовозобов'язаних працівників

U-LEAD розповідає громадам про механізм бронювання військовозобов'язаних працівників

Укрінформ
Представники громад із Донецької, Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської та Черкаської областей отримали консультативну підтримку та роз’яснення від експертів Програми «U-LEAD з Європою» щодо бронювання військовозобов'язаних органів місцевого самоврядування (ОМС).

Про це Укрінформу повідомили в U-LEAD.

Зазначають, що Програма спільно з Полтавським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки організували консультаційний захід для представників органів місцевого самоврядування східних областей України.

Бронювання військовозобов'язаних дає можливість органам місцевого самоврядування забезпечувати під час війни безперервну роботу комунальних підприємств та закладів, які знаходяться на території громад, сплачують податки чи надають певні послуги населенню.

За словами заступника керівника Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Едуарда Бородая, до введення воєнного стану чинною була лише постанова Кабінету Міністрів України №45 «Про затвердження Порядку бронювання військовозобов'язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час» від 4 лютого 2015 року, але передбачена у ній процедура бронювання в умовах війни виявилася неефективною.

«Коли ми розпочали виконувати заходи мобілізації, виявилося, що багато підприємств, установ, організацій, навіть критичної інфраструктури не приділяли питанню бронювання належної уваги. А вже коли почалася мобілізація – посипалися звернення від установ та організацій, які згадали, що без інженера та електрика їхнє підприємство не працюватиме», - зазначив Бородай.

За його словами, з метою пришвидшення процесу бронювання, видана інша постанова Кабміну №194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 3 березня 2022 року, яка спрощує та пришвидшує механізм бронювання».

Також Бородай зауважив, що оскільки Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не передбачено надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації для сільських, селищних, міських голів, то вони також можуть бути заброньованими. Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки не зацікавлений у мобілізації голів громад, адже вони є опорою держави на рівні територіальних громад.

Читайте також: Заявку на бронювання працівників можна буде подати онлайн — Мінекономіки

Як повідомив радник з юридичних питань Програми «U-LEAD з Європою» Володимир Божко, бронювання військовозобов'язаних є важливою для ОМС темою, адже бронювання – це не інструмент уникнення мобілізації, а засіб забезпечення функціонування ОМС в умовах війни та гарантія надання членам територіальної громади необхідних їм послуг.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-