У Чорному морі через дії загарбників загинули десятки тисяч дельфінів – еколог

У Чорному морі через дії загарбників загинули десятки тисяч дельфінів – еколог

Фото
Укрінформ
У Чорному морі через російську агресію за три місяці від вибухів, а також впливу гідролокаторів загинуло кілька десятків тисяч дельфінів.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у Фейсбуці одеський еколог Іван Русєв.

"Аналіз наявних даних, зібраних нами за три місяці війни на узбережжі нашого нацпарку, а також по матеріалах свіжих відкритих публікацій з України, Туреччині, Болгарії, Румунії і спираючись на особисті повідомлення моїх закордонних друзів і колег, ми припускаємо, що по причині жорстокої і безумної війни рашистів у Чорному морі з початку війни і до теперішнього часу вже загинули декілька тисяч дельфінів", - написав Русєв.

За словами еколога, його болгарський колега Атанас Русев повідомив, що в морі біля гирла річки Ропотамо виявили кілька знесилених дельфінів, деякі з яких мали опіки від вибухів бомб або мін, не могли орієнтуватися, а відтак і шукати їжу. За оцінками експертів, які їх оглядали, тварини не їли щонайменше 10 днів. Ті, хто не обгорів, зазнали внутрішніх пошкоджень. Таких поранених або загиблих дельфінів виносить на узбережжя Болгарії, Румунії, Туреччині і до берегів України.

Читайте також: Війна в заповіднику "Древлянський": пожежі, міни та радіація

Мертвих дельфінів знаходять і в межах Національного природного парку "Тузлівські лимани" на Одещині.

Раніше Русєв писав також про небезпеку для дельфінів російських військових гідролокаторів і навігаційних приладів: ті "виводять з ладу" органи слуху, які слугують цим тваринам для орієнтаціє в просторі.

"Варвари... використовують військові гідролокатори, і це негативно впливає на тварин, або дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів судна рашистів, а це виводить з ладу орган слуху дельфінів. Вони перестають добре сприймати ехосигнали. Відомо, що внаслідок випробування низькочастотних сонарів... судна рашистів можуть використовувати звуки на рівні 200 децибелів і навіть вище, що випускаються спеціальним передавачем на судні. Втративши орієнтацію та «засліплені» тварини приголомшені і втрачають акустичний контроль над середовищем. Вони в паніці можуть викидатися на берег і гинути", - йдеться у дописі.

Читайте також: Загарбники завдали шкоди понад чверті всіх екосистем в Україні - Міндовкілля

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники завдали шкоди понад чверті усіх екосистем України. Станом на 24 травня було підтверджено 254 випадки екоциду та нараховано 1,5 тис. фактів знищення українського довкілля внаслідок військової агресії російської федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-