На Харківщині у держзраді підозрюють вісьмох посадовців та сімох поліцейських

На Харківщині у держзраді підозрюють вісьмох посадовців та сімох поліцейських

Укрінформ
На Харківщині в держзраді підозрюються вісім місцевих посадовців і депутатів, четверо з них перебувають під вартою.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

«У скоєнні державної зради підозрюються вісім посадовців і місцевих депутатів. Серед них четверо голів — Куп’янської, Південноміської, Балаклійської, Старосалтівської територіальних громад. Наразі голови Південноміської, Старосалтівської громад, депутат Солоницівської селищної ради Харківського району та секретарка Вільхівської сільської ради є підозрюваними та перебувають під вартою», - повідомив Фільчаков.

Читайте також: На Харківщині українські захисники взяли в полон 84 загарбників – прокуратура

Заочно повідомлено про підозру депутату Ізюмської міської ради від ОПЗЖ, який перейшов на бік ворога і збирав відомості про громадян України, які надавали допомогу Збройним силам України, брали участь у проведенні АТО/ООС, а також щодо представників правоохоронних органів, територіальної оборони Ізюма та членів їхніх сімей. Крім того, заочно повідомлено про підозру депутату Липецької сільської ради Харківського району та Балаклійському міському голові.

На запитання, чи все так однозначно діями міського голови Балаклії Івана Столбового, який на відміну від свого колеги з Куп’янська не першого дня здав місто, а ще два тижні намагався якось підтримувати життєдіяльність своєї громади та роздавав продовольство, прокурор області відповів категорично.

«Можу констатувати, що під час досудового розслідування прокурорами та слідчими зібрано достатньо доказів у скоєнні обома цими посадовцями інкримінованого злочину», - сказав Фільчаков.

Читайте також: На Харківщині внаслідок російських обстрілів за добу загинули четверо людей

Крім посадовців, зрадники знайшлися в рядах правоохоронців.

«Працівників прокуратури, які б зрадили присязі та погодилися на співпрацю із загарбниками, немає. Прикро, але серед поліцейських, які, ризикуючи своїм життям, працюють із першого дня війни, знайшлися зрадники. Наразі повідомлено про підозру семи поліцейським за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану», - повідомив керівник облпрокуратури. Крім того, за фактом готування до державної зради заочно повідомлено про підозру голові Вовчанського районного суду. Вона вступила в змову з представниками росії, які окупували місто Вовчанськ Чугуївського району, та сприяла в утворенні так званого судового органу рф.

Як повідомляв Укрінформ, 27 лютого міський голова Куп’янська Геннадій Мацегора у відеозверненні заявив, що місто переходить під владу країни-агресора. Мацегорі, обраному в 2020 році від партії «ОПЗЖ», оголосили заочно підозру за статтями «посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» та «державна зрада». За даними Генпрокуратури, він забезпечив загарбників транспортом, житлом, пальним і їжею.

Читайте також: Експоліцейському-зраднику оголосили підозру за катування цивільних під Харковом

26 березня ОВА повідомила, що міського голову Балаклії Івана Столбового ймовірно затримали загарбники, бо на зв'язок він не виходить. За два дні стало відомо, що міський голова вільно пересувається тимчасово захопленим містом і говорить городянам, що буде роздаватися гуманітарна допомога від росіян, бо іншої «не буде». 7 квітня голова ОВА Олег Синєгубов заявив, що за наявною інформацією, Столбовий виїхав із родиною до росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-