У росії поширюють фейки про обстріл Харкова українськими силами

У росії поширюють фейки про обстріл Харкова українськими силами

Укрінформ
Пропаганда в рф запустила кілька фейків про обстріл Харкова 26 травня, внаслідок якого загинуло 8 людей, зокрема про нібито розміщення в житловому кварталі українських військових.

Про це повідомляє громадська організація «Харківський антикорупційний центр» (ХАЦ), передає Укрінформ.

«Харків, серія ударів по гуртожиткам, перетвореним на армійські казарми» – так вчорашні обстріли Харкова коментують російські пабліки, намагаючись виправдати масові жертви серед цивільного населення міста», - йдеться в повідомленні.

У громадській організації зазначають, що пропагандисти послуговуються традиційним наративом: що нібито українська армія використовує гуртожитки, школи, дитсадки, інтернати для того, щоб розмістити свої позиції.

У цьому зв'язку у ХАЦ зазначають: «В районі станції метро «23-серпня» немає взагалі гуртожитків. Версія про гуртожитки розсипається одразу якщо відкрити карту Харкова та подивитись район, куди вчора прилетіло найбільше».

Читайте також: Військові рф вчора обстрілювали Харків із великокаліберних гармат «Піон»

Серед інших версій російських пропагандистів щодо вчорашніх обстрілів Харкова: «українці обстріляли самі себе», «російські війська перебувають на такій відстані від району Павлового Поля, що вдарити по ньому можуть лише «Малкою» (203 мм), а на фото та відео немає таких руйнувань»; «можуть такі руйнування принести «Піони», але російські війська їх не використовують».

Натомість розслідувачі нагадують, що за 10 днів до початку повномасштабного вторгнення група Conflict Intelligence Team опублікувала доповідь, в якій, зокрема, йдеться про те, що у Бєлгородську область росії перекидають техніку 1-ї гвардійської танкової армії, а також важкі САУ «Піон».

Крім того, оперативне командування «Південь» повідомляло, що ЗСУ 21 травня знищили самохідну гармату великої потужності «Піон», яка перебувала на озброєнні російської армії.

«Тобто є навіть документальне підтвердження, що російська армія використовує «Піони» у цій війні», - наголосили у ХАЦ.

З гармати «Піон» ворог обстрілював Сєвєродонецьк і знищив Павлоградський міст.

Читайте також: Цілі підрозділи рф відмовляються йти у наступ на Харківському напрямку - СБУ

«Крім цього, як зазначив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, обстріли велися з півночі Харківської області. Зараз на півночі області, на окупованих територіях, перебувають окрім російської армії також терористичні війська так званої "лнр". Це терористичне угруповання якраз має на озброєнні гармати «Піон». росія поставляє їх терористичним угрупованням "л/днр" ще з 2014 року», - говорять українські розслідувачі.

Як повідомлялося, 26 травня в Харкові загинуло 8 осіб, у тому числі п’ятимісячна дитина, та 17 дістали поранення, серед них 9-річна дитина.

Фото: city.charkov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-