Громади можуть переглянути ставки податків для допомоги бізнесу - U-LEAD

Громади можуть переглянути ставки податків для допомоги бізнесу - U-LEAD

Укрінформ
В умовах воєнного стану перед громадами постає складне питання щодо наповнення бюджету і підтримки бізнесу, й у цьому контексті можливо переглянути ставки місцевих податків.

Про це Укрінформу повідомили у Програмі “U-LEAD з Європою”.

Як зазначається, забезпечити надходження до бюджету є надважливим завданням, адже необхідно фінансувати першочергові потреби та вирішувати проблеми безпеки громад. Водночас бізнес у складній ситуації, яка зумовлює зменшення активності та, відповідно, перерахування до бюджетів громад.

“Війна порушила численні логістичні зв’язки, а мільйони людей змусила переїхати. І бізнес у цій ситуації має складні умови для розвитку. Таким чином, громади мають балансувати між усіма зацікавленими сторонами, щоб виконувати свої повноваження та підтримати місцевий бізнес”, - наголошує керівник регіонального офісу “U-LEAD з Європою” у Вінницькій області Віталій Швець.

Радниці з місцевих фінансів та управління Інна Святна, Наталія Любченко та Світлана Тютюник провели інформаційну сесію «Встановлення місцевих податків та зборів з урахуванням особливостей під час воєнного стану» для 300 фахівців громад Вінницької, Хмельницької, Київської та Житомирської областей.

“Гнучкість у політиці наповнення місцевого бюджету дасть вам змогу сформувати баланс між потребами громади й можливостями бізнесу. Особлива увага має бути прикута до питання встановлення ставок місцевих податків. Тому зараз важливо детально розглянути, де і які рішення можна прийняти, аби зменшити навантаження на бізнес та населення, особливо жителів територій, які постраждали від агресії”, - зауважила Святна.

Читайте також: U-LEAD пояснює громадам, як документувати пошкодження майна

Як наголошувалося, повноваження громад дозволяють визначати ставки окремих податків, але сьогодні ця можливість покладає ще більшу відповідальність, адже бізнес зазнав значних втрат і не має стільки ресурсів, як до початку російського вторгнення. Цей фактор уже вплинув на зменшення надходжень до бюджетів громад. В окремих з них надходження до бюджету різко впали, а у громадах, де точились бої або російські війська знищили частину підприємств, спостерігається значний дефіцит надходжень.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-