Радник мера Маріуполя пояснив, чому у місті зростає кількість населення

Радник мера Маріуполя пояснив, чому у місті зростає кількість населення

Укрінформ
Люди змушені повертатися до Маріуполя, оскільки з Бердянська, Василівки, Токмака війська рф їх не випускають на підконтрольну Україні територію.

Про це в ефірі телемарафону сказав радник маріупольського мера Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

За його словами, практично єдиний шлях покинути місто зараз — це через росію, а далі через дружні нам країни — до Європи, а потім можна повернутися до України. Будь-яка евакуація з Маріуполя на територію, підконтрольну Україні, сьогодні заблокована росіянами. Багато людей перебувають у Бердянську, Василівці, Токмаку і не можуть проїхати - росіяни не пропускають їх.

Андрющенко додав, що історія з евакуацією настільки сумна, що люди іноді вимушені повертатися в Маріуполь, тому в місті навіть зростає кількість населення: якщо на початок квітня там було 100-130 тисяч осіб, то зараз може добігати вже 170 тисяч. Збільшення кількості населення в Маріуполі буде лише підвищувати гуманітарну напругу.

Читайте також: «Маріупольський щоденник»: фотографії як доказ агресії і злочинів росії

Також за його словами до фільтрації в Мангуші Донецької області залучено багато колишніх українських поліцейських, а рівень колаборантства такий високий, що дивує навіть російських загарбників.

“Найбільш люта точка при проходженні фільтраційної процедури зараз - Мангуш. Найгірше, що в Мангуші більшість людей, які сприяють і проводять фільтрацію, - це колишні поліціянти, які ще до окупації були одягнені в українську форму, тобто свої. До них долучається так зване “МГБ” та ФСБ. Це відбувається у колишньому поліцейському відділку. Рівень колаборації у Мангушському районі ми спостерігаємо такий високий, що навіть росіяни між собою кажуть людям, що здивовані”, - сказав Андрющенко.

Читайте також: Так виглядає Маріуполь - жахливі умови, в яких виживають його мешканці

Він додав, що видно велику різницю між тим, що відбувається в Маріуполі, що в Нікольському районі, а що в Мангушському. І, в принципі, перший час окупаційна адміністрація Маріуполя разом із колаборантами теж працювала не в Маріуполі, а в Мангуші. Радник мера Маріуполя назвав Мангуш "точкою нашого суспільного болю".

Стосовно подальшої долі тих українців, яким не вдається пройти фільтрацію під Маріуполем, радник міського голови розповів про кілька можливих сценаріїв: одні потрапляють у колонію в Оленівці на Донеччині, другі - в сумнозвісну "Ізоляцію" в самому Донецьку. Існує припущення, що там же, в Донецьку, з'явилося ще одне - нове місце утримання, але поки що невідомо, де саме воно може бути.

Читайте також: Фільм загиблого режисера Кведаравічюса «Маріуполіс 2» покажуть у Каннах

Як повідомляв Укрінформ, під час евакуації з Маріуполя російські загарбники, проводячи так звану фільтрацію, почали допитувати навіть дітей - після допиту батьків у їх присутності починають уточнюючий допит дітей щодо подробиць. Намагаються спіймати батьків на неправді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-