Експерти U-LEAD розповіли громадам Прикарпаття про фінансове забезпечення переселенців

Експерти U-LEAD розповіли громадам Прикарпаття про фінансове забезпечення переселенців

Укрінформ
Експерти Програми«U-LEAD з Європою» ознайомили фахівців територіальних громад Прикарпаття з особливостями фінансового забезпечення внутрішньо переміщених осіб у тимчасових пунктах проживання.

Про це Укрінформу повідомили у U-LEAD.

Про особливості здійснення фінансування витрат на проживання ВПО йшлося на інформаційній сесії, яку організували в Регіональному офісі U-LEAD в Івано-Франківській області.

«Прикарпаття стало надійним тилом для жителів з різних регіонів України. Ми з територіальними громадами активно працюємо у цьому напрямку. Наша команда допомагала громадам Прикарпаття з низки питань, працюючи в режимі телефонних консультацій. У громадах необхідно налагодити якісну систему допомоги внутрішньо переміщеним особам, над чим ми усі й працюємо», – наголосив керівник Регіонального офісу Руслан Панасюк.

Читайте також: U-LEAD розповідає громадам про особливості діяльності закладів культури під час війни

Як зазначила радниця з питань муніципальних фінансів та управління Оксана Швець, Івано-Франківська область посідає третє місце в Україні за кількістю прийнятих внутрішньо переміщених осіб. Відповідно на місцеві бюджети територіальних громад лягають нові видатки, які потребують додаткового фінансування та пошуку нових ресурсів.

Учасникам інформаційної сесії детально розповіли про порядок розробки та затвердження місцевих програм з метою здійснення видатків на забезпечення перебування ВПО в громаді.

Представників громад також ознайомили із законодавчою базою, яка регламентує всі фінансові питання, пов’язані із забезпеченням проживання та іншими потребами переселенців.

Експерт Світлана Тютюник поінформувала, що право на отримання компенсації на оплату комунальних послуг мають заклади, підприємства, установи та організації державної та комунальної власності, а також заклади освіти приватної власності.

«Основна вимога – безоплатне розміщення тимчасово переміщених осіб у будівлях, які перебувають на балансі відповідних закладів, підприємств, організацій чи установ. Для отримання компенсації необхідно зібрати пакет документів, який включає інформацію про заклад, комунальні послуги та документи про підтвердження здійснення оплати. Кошти, отримані як компенсація витрат на комунальні послуги, не визнаються доходами, а відображатимуться як відновлення касових видатків», – зазначила вона.

Крім того, на інформаційній сесії розглянуто питання державної підтримки органів місцевого самоврядування.

«Першочергово Мінсоцполітики розподіляє кошти між виконавчими органами сільських, селищних, міських рад або військових адміністрацій в розрізі населених пунктів, які відновили діяльність внаслідок здійснення заходів з деокупації території територіальної громади. За іншими напрямами кошти розподіляються за рішенням комісії з питань розподілу коштів для надання допомоги в умовах воєнного стану, утвореної Мінсоцполітики», – зауважила експерт.

Як наголошувалося, кошти можна використовувати для придбання продуктів харчування, питної води, одягу, взуття, медикаментів, товарів першої необхідності, гігієнічних засобів та їх доставку до місць призначення.

Читайте також: U-LEAD роз’яснює громадам специфіку соцзахисту дітей, які постраждали від агресії рф

Крім того, за рахунок державних коштів можна облаштувати місця розміщення ВПО, оплачувати транспортування гуманітарних вантажів та здійснювати евакуацію населення.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-