Новий фейк роспропаганди: у Харкові «замінували» могили ветеранів Другої світової

Новий фейк роспропаганди: у Харкові «замінували» могили ветеранів Другої світової

Укрінформ
російська пропаганда поширила в соціальних мережах фейк, що в Харкові перед 9 травня замінували могили ветеранів Другої світової війни.

Про це повідомляє громадська організація «Харківський антикорупційний центр» (ХАЦ), передає Укрінформ.

«російська пропаганда в соціальних мережах поширює фейковий меседж, що нібито у Харкові замінували могили ветеранів Другої світової війни. Такі повідомлення з’явилися на другорядних пропагандистських сайтах та у соціальних мережах, починаючи з 7 травня», - зазначили в ГО.

За даними ХАЦ, у поширених повідомленнях зазвичай написано: «У Харкові на одному з цвинтарів нацисти замінували могили ветеранів ВВВ, щоби люди не змогли зайти 9 травня на поминки своїх рідних. Розтяжки встановлені на вулицях і прямо в огорожах на території могил».

До повідомлення додаються зазвичай кілька фото гранат, які прив’язані до огорожі.

Розслідувачі з’ясували, що такі фото в мережі з’явилися раніше, ніж почали поширювати пропагандистське повідомлення. Так, ще 6 травня фотографії опублікувало харківське Інтернет-видання «Редпост», і йшлося про те, що українські військові знаходять такі «подарунки» на звільнених територіях поблизу Харкова.

«Ось такі фото надіслали бійці ЗСУ з-під Харкова. Попросили оприлюднити фотографії та надати цьому випадку максимального розголосу, бо це тероризм у чистому вигляді! Вбивати на цвинтарі тих, хто прийшов або прийде відвідати померлих родичів, – це навіть не дно. Це за межами розуміння», – було вказано в оригінальному повідомленні українського ЗМІ.

Читайте також: російська пропаганда змінить фокус у війні на протистояння з Євросоюзом та НАТО

«Нагадаємо, що це одна з тактик російської пропаганди, коли вони беруть оригінальне фото, але додають до нього вигаданий меседж і поширюють», - зазначили в громадській організації.

Як повідомляв Укрінформ, раніше росія поширила фейки про американську біолабораторію в містечку Мерефа неподалік Харкова та про створення на Харківщині «ядерного вибухового пристрою» та хімічної зброї.

Також поширювався фейк про трудову мобілізацію у місті Чугуїв на Харківщині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-