Монастирський: Евакуація із Маріуполя має продовжитися, якщо дозволить безпекова ситуація

Монастирський: Евакуація із Маріуполя має продовжитися, якщо дозволить безпекова ситуація

Укрінформ
Евакуація громадян з Маріуполя має продовжитися, якщо це дозволить безпекова ситуація.

Про це заявив міністр внутрішніх справ України під час прямого ефіру міжнародної телекомпанії Аль-Джазіра, інформує пресслужба МВС у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський розповів про ситуацію в Маріуполі та евакуацію мирного населення. Він запевнив, що якщо дозволить безпекова ситуація, евакуація з Маріуполя має продовжитися», - йдеться у повідомленні.

Також міністр зазначив, що 3 травня відбулася евакуація населення з Маріуполя, і що 156 цивільних осіб вирушили до Запоріжжя. Ці люди були вивезені з Азовсталі та іншої території міста ще 1 травня, але загарбники затримували автобус перевірками.

«Майже дві тисячі маріупольців чекали на евакуацію біля Бердянська. З 14 евакуаційних автобусів із жителями Маріуполя дісталися підконтрольної українському уряду території лише три», - сказав очільник МВС України.

Також Монастирський зазначив, що наші воїни, які боронять «Азовсталь» у місті-герої Маріуполі, були поруч та допомагали цивільним дістатися евакуаційного транспорту.

За його словами, наразі поліцейські та нацгвардійці разом зі ЗСУ обороняють «Азовсталь».

«Зараз на заводі «Азовсталь» перебуває багато цивільних осіб. Там знаходяться поліцейські та нацгвардійці, які разом зі Збройними Силами обороняють об’єкт у Маріуполі», — наголосив очільник МВС.

Також, говорячи про ситуацію щодо незаконно евакуйованих українців, він заявив, що дійсно російські військові дуже часто обманювали місцевих жителів або створювали умови, щоби їх насильно вивозити до росії.

«У цьому є склад злочину, по суті — це викрадення людей. Дуже болісно за них, у тому числі дітей, які направляються у фільтраційні табори, а потім — у злиденні російські регіони, де нема ні нормального житла, ні роботи, ні умов для навчання. Ми всіх повернемо», — запевнив міністр.

Читайте також: У Маріуполі росіяни хочуть влаштувати «парад полонених», перевдягнувши цивільних у форму ЗСУ

Як повідомлялося, за даними української розвідки, Маріуполь за планами російських загарбників, має стати центром «урочистостей» 9 травня. З цією метою в місті проводиться термінове прибирання центральних вулиць від завалів, тіл вбитих та нерозірваних російських боєприпасів.

Окрім того, триває широкомасштабна пропагандистська кампанія.

Вторгнення росії спричинило у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова Вадим Бойченко заявляв, що з початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів.

За даними Головного управління розвідки МОУ, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачистки вулиць від тіл загиблих цивільних мешканців. Усіх потенційних свідків звірств загарбники намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

У заблокованому Маріуполі залишаються ще близько 100 тисяч мирних жителів.

Колаборанта рф Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та роблять картинку «відновлення життя міста».

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», Нацгвардії, українська морська піхота, мотострільці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-