В Ірпені завершили перший етап слідства щодо воєнних злочинів – Венедіктова

В Ірпені завершили перший етап слідства щодо воєнних злочинів – Венедіктова

Фото
Укрінформ
Слідча група завершила огляд і фіксування воєнних злочинів в Ірпені; є перша оголошена підозра за вбивство цивільних людей, ще 10 - за катування та мародерство.

Як повідомляє Укрінформ, про це сказала генеральний прокурор Ірина Венедіктова на брифінгу в Ірпені Київської області.

"Київська область стала символом звірств російських окупантів, а Ірпінь став одним з місць, де проти мирного населення злочинно застосовувалися протипіхотні, мінометні міни, шрапнельні снаряди та інша заборонена зброя. Жителі зазнали від окупантів тортур, катувань та вбивств", - заявила Венедіктова.

Завдяки двотижневій комендантській годині спільна слідча група змогла завершити огляд, фіксацію фактів злочинів у Ірпені.

Загалом опитано 288 свідків. Є факти семи розстрілів цивільного населення, а також розстрілу з танка людей, які намагалися евакуюватися.

Дослідження людських останків показало, що більшість мешканців загинули від осколокових та кульових поранень, але є факти смерті від голоду.

Читайте також: російському військовому повідомили про підозру у катуванні людей в Ірпені

«Ми будемо встановлювати підозрюваних осіб, будемо публікувати їхні фото. Такі злочини стали можливими через безкарність. Наша головна мета - довести ці справи до суду і добитися покарання кожному злочинцю. Наразі є перша оголошена підозра за вбивство цивільних людей, ще 10 - за катування та мародерство», - додала Венедиктова.

Брифінг генерального прокурора Ірини Венедіктової в Ірпені Київської області / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Наразі огляд Ірпеня слідчою групою завершено (хоча не виключено, що при поверненні жителів будуть з’являтися нові факти чи свідчення). Ведеться така ж робота у Бучі, Макарові, Гостомелі, Ворзелі, Іванкові та інших містах і селищах Київщини.

Як повідомила у Фейсбуці Ірина Венедіктова, загалом 70% об’єктів житлової забудови та міської інфраструктури Ірпеня мають пошкодження. «Оглядом охоплено територію всього міста - майже 12 тисяч гектарів. Фіксували аерозйомкою з квадрокоптерів, автоекіпажі з камерами відеофіксації зробили оглядов зйомку всіх вулиць міста. А групи прокурорів і слідчих ретельно опрацьовували з детальними оглядами місто по квадратах. Оглянуто 17 535 об’єктів. 885 із них повністю зруйновані, 2738 – частково зруйновані. Загалом 70% об’єктів житлової забудови та міської інфраструктури мають пошкодження», - йдеться у повідомленні.
Читайте також: В Ірпені виявили вже 290 тіл мирних жителів

Як повідомлялось, в Україні вже зафіксовано понад 9 тисяч воєнних злочинів, скоєних під час повномасштабного вторгнення рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-