Рашисти на перші числа травня готують «референдум» на Херсонщині - голова ОВА

Рашисти на перші числа травня готують «референдум» на Херсонщині - голова ОВА

Доповнено
Укрінформ
Окупанти на перші числа травня готують «референдум» на Херсонщині, проте область — українська і вона чекає на звільнення.

Про це в інтерв’ю для проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я» розповів голова Херсонської обласної військової адміністрації Геннадій Лагута, передає Укрінформ.

“На жаль, пішли такі розмови, що окупанти на перші числа травня готують щось: чи “референдум”, чи як це ще назвати… Можу прокоментувати тільки так: вся Херсонщина чекає на звільнення, вона українська. Вона хоче жити у єдиній, мирній, славетній, соборній Україні. І жити мирно – так, як ми й жили та розвивалися”, - сказав Лагута.

Читайте також: Тортури та зґвалтування рашистами: евакуйовані мешканці Херсонщини розповіли про звірства рф

За його словами, щоб окупанти не зробили, це буде фальсифікація та абсолютно незаконно.

Водночас він зазначив, що загарбники не мають кандидата на посаду “голови” Херсонщини, адже всі жителі відмовляються від цього. "Ви знаєте, (російські окупаційні сили – ред.) знаходять політиків минулого. Є, звичайно, колаборанти, якими займаються спецслужби. Знову ж таки, нехай це коментують спецслужби. Але, за моєю інформацією, у них лихо з усім цим питанням, біда”, - сказав Лагута.

Зокрема, за його словами, була інформація, що можуть з окупованого Криму перевести російського “голову” Херсонщини, а також про якогось кандидата “взагалі божевільного”.

Проте, на думку Лагути, якби кандидат був, його вже давно призначили б.

Очільник ОВА також зазначив, що на тимчасово зайнятій території Херсонщини загарбники намагаються розпочати навчальний процес "російською мовою, за їхніми підручниками, за їхньою програмою", але вчителі і керівники шкіл не йдуть на співпрацю з ворогом.

За його словами, триває дистанційне навчання дітей за українською програмою, згідно з законом України.

Як повідомляв Укрінформ, загарбники намагаються створити картинку, що українська влада область «кинула». Кримський сценарій в Херсонській області не пройшов, а тому ворог блокує «зелені коридори», евакуацію, викрадає активістів, а також усіма силами намагається «сформувати лояльне до них ставлення та громадську думку».

Російські загарбники викрадають мирних жителів області, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти.

На тимчасово захопленій території регіону вичерпуються ресурси, зупинився бізнес. У Херсоні російські окупанти захопили гуманітарний хаб, організований для допомоги херсонцям та медустановам. Вони відібрали медикаменти, які намагалися завезти до Херсона волонтери.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-