У громаді на Дніпропетровщині відкрили центри допомоги переселенцям на базі ЦНАПу

У громаді на Дніпропетровщині відкрили центри допомоги переселенцям на базі ЦНАПу

Укрінформ
На Дніпропетровщині у Центрі надання адміністративних послуг Перещепинської міської ради, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», розгорнули центри допомоги переселенцям.

Про це Укрінформу повідомили у U-LEAD.

«Зареєструвати себе і дітей, отримати необхідні речі та їжу, дізнатися, де розміститися на ночівлю, можуть переселенці у ЦНАПі Перещепинської міської ради», - йдеться у повідомленні.

Як розповів міський голова Ярослав Цвіркун, у громаді зареєстровано 1309 переселенців (серед них 376 дітей) з територій, де тривають обстріли та ведуться активні бойові дії.

«На території нашої громади функціонує Центр надання адміністративних послуг, створений за підтримки «U-LEAD з Європою». Весь час установа працює в стабільному режимі, як і раніше можна отримати понад 100 видів адмінпослуг. Наразі ЦНАП та п’ять його відділень у старостатах виконують ще одну функцію. Спільно з центром соціальних послуг тут допомагають переселенцям. Окрім довідок про реєстрацію на території громади, які дають можливість отримати допомоги від держави, люди отримують гуманітарну допомогу - продуктові набори, засоби гігієни, речі першої необхідності, одяг», - розповів Цвіркун.

З початку війни громада отримала близько 40 тонн гуманітарної допомоги від громадських організацій, міжнародних фондів та програм. Це речі, продовольчі товари і ті, хто приїжджають, отримують все необхідне.

«Приїжджих розселяємо у підготованих приміщеннях комунальних закладів. Це тимчасові прихистки. На жаль, у громади немає можливості залишати людей у комунальних закладах надовго. І тут на допомогу приходять місцеві жителі, які забирають приїжджих до себе і допомагають їм облаштуватися. Або ж наші волонтери підшукують помешкання в сусідніх громадах. Проте з огляду на велику кількість переселенців вільного житла в громаді майже не залишилося. Також допомагаємо організувати переїзд в Західну Україну та зібратися в дорогу», - зазначив голова Перещепинської міської ради.

Він додав, що громада допомагає виїхати у більш безпечні регіони також і місцевим мешканцям. Переселенці, які залишаються в громаді, допомагають волонтерам та беруть активну участь у житті громади, долучаються до заходів з благоустрою, які організовують місцеві служби. Ініціатором багатьох заходів та активностей є молодь. Вони проводять різноманітні тренінги, плетуть сітки, збирають гуманітарну допомогу. Днями спільно з Теробороною та Національною поліцією провели навчання щодо використання зброї та поведінки в умовах війни.

Як зазначив Перещепинський міський голова, у громаді вже почали відновлювати свою роботу малі підприємці, які виїхали на початку війни. Громада є аграрною, тому тут триває посівна, аграрії працюють вдень і вночі.

«Бізнес працює. Сплачує податки. Ми закликаємо підприємців працювати, адже людям потрібна робота, а громаді – бюджет. Тоді ми зможемо виконувати наші соціальні програми, підтримувати ЗСУ та фінансувати необхідні видатки», - підкреслив Цвіркун.

За словами керівниці Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Олени Тертишної, брати відповідальність на себе, ініціювати нові проєкти та реалізовувати задумане – це якості, яких набуло місцеве самоврядування в результаті реформи місцевого самоврядування.

Читайте також: U-LEAD передав партію гуманітарної допомоги десяти громадам на Київщині

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами – Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-