Ситуація з радіацією в зоні ЧАЕС невідома - система моніторингу не працює

Ситуація з радіацією в зоні ЧАЕС невідома - система моніторингу не працює

Укрінформ
Робота системи моніторингу радіаційного фону у зоні відчуження досі не відновлена.

Про це заявив голова Державного агентства з управління зоною відчуження Євген Крамаренко на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас до цього часу не працює система моніторингу радіації у зоні відчуження. По-перше, зникли сервери, які обробляли цю інформацію, а по-друге, поки не з'явиться електроенергія і працівники не отримають дозволу від Збройних сил на відвідування точок моніторингу, ми не зрозуміємо, яка шкода завдана", - сказав Крамаренко.

Він додав, що наразі відновлено дозиметричний контроль на КПП "Дитятки" та "Лелів", також дозиметристи точково перевіряють радіаційний фон у приміщеннях і на Чорнобильський АЕС.

"Яка ситуація у всій зоні, ми зрозуміємо, коли у нас всі датчики запрацюють, або, якщо на відновлення потрібен буде тривалий час, необхідно, щоб наші працівники вручну встановили, чи є десь радіаційна аварія чи нема. Ми зараз сказати точно не можемо, що там повністю безпечно", - зазначив очільник ДАЗВ.

Читайте також: У Зоні відчуження немає світла та зв’язку, росіяни лишили багато мін

Як повідомлялося, у період з 24 лютого по 31 березня всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС» та об’єкти у зоні відчуження були захоплені військовими підрозділами російської федерації. 31 березня загарбники залишили територію промислового майданчика ЧАЕС.

Наразі відвідувати Чорнобильську зону вкрай небезпечно. Існують великі радіаційні ризики, вибухові загрози та логістичні перешкоди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-