Обстріли Харкова: існує висока ймовірність нових пошкоджень ядерної установки «Джерело нейтронів»

Обстріли Харкова: існує висока ймовірність нових пошкоджень ядерної установки «Джерело нейтронів»

Укрінформ
Імовірність нових пошкоджень ядерної установки «Джерело нейтронів» залишається високою через постійні обстріли російськими військами Харкова. 

Про це повідомила у Фейсбуці Державна інспекція ядерного регулювання України, передає Укрінформ.

«Ймовірність нових пошкоджень ЯПУ «Джерело нейтронів», що безпосередньо можуть вплинути на стан ядерної та радіаційної безпеки, залишається високою через постійні обстріли російськими військами. У черговий раз звертаємо увагу, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження бомбардування та/або обстріли майданчика можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що, станом на 12 квітня, ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан, зовнішнє електропостачання установки відсутнє і наразі його відновлення неможливе, персонал контролює стан в обмеженому об’ємі. Радіаційна обстановка на майданчику (за показниками переносного дозиметра) знаходиться в межах норми.

Читайте також: На майданчику харківського «Джерела нейтронів» виявили нерозірваний снаряд «Смерч»

Як повідомлялося, дослідницьку ядерну установку в ХФТІ (Харківський фізико-технічний інститут) війська рф неодноразово обстрілювали. Крім того, в районі її розташування постійно проходять бойові дії. Інфраструктура інституту вже зазнала катастрофічних збитків. Під обстріли потрапила і безпосередньо ЯПУ, в результаті чого зазнали пошкоджень: система зовнішнього енергопостачання установки, система кондиціювання системи охолодження клистронної галереї лінійного прискорювача електронів та будівлі (безпосередньо ядерної установки, насосної та градирень, а також лабораторії ізотопів).

24 лютого президент рф путін оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-