На майданчику харківського «Джерела нейтронів» виявили нерозірваний снаряд «Смерч»

На майданчику харківського «Джерела нейтронів» виявили нерозірваний снаряд «Смерч»

Укрінформ
На території ядерної установки Харківського фізико-технічного інституту «Джерело нейтронів» виявлено нерозірваний снаряд реактивної системи залпового вогню "Смерч".

Про це повідомляє пресслужба Держатомрегулювання у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Під час огляду 22-23 березня промислового майданчику ЯПУ (ядерної підкритичної установки - ред.) «Джерело нейтронів» персоналом... виявлено предмет, попередньо кваліфікований як нерозірваний реактивний снаряд РСЗВ 9К58 «Смерч», що створює потенційну небезпеку нового вибуху в безпосередній близькості до ядерної установки", - йдеться у повідомленні.

Наразі підтверджено відсутність пошкоджень систем/елементів та будівель ЯПУ «Джерело нейтронів», насосної та градирень, лабораторії ізотопів, які б впливали на безпеку, але зафіксовано численні пошкодження вікон та обшивки будівель.

Персонал ЯПУ «Джерело нейтронів» поінформував про вибухонебезпечну знахідку відповідні служби. Але роботи із знешкодження унеможливлюються через постійні бойові дії у районі розташування ЯПУ «Джерело нейтронів».

Пізніше в Держатомрегулюванні повідомили, що на завершальній стадії огляду майданчик вчергове потрапив під обстріл. Його наслідки будуть уточнені після нормалізації ситуації і відсутності небезпеки для персоналу.

Станом на 15:00 23 березня оперативний персонал контролює стан ЯПУ «Джерело нейтронів». Ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан (режим «тривалий зупин» з 24 лютого). Зовнішнє електропостачання ЯПУ «Джерело нейтронів» відсутнє, але через постійні обстріли майданчика відсутня можливість його відновлення. Радіаційна обстановка на майданчику в межах норми. Персонал продовжує впровадження заходів із усунення наслідків бойових дій та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки.

У Держатомрегулюванні вчергове наголосили, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування або обстріли можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.

Як повідомлялося, дослідницьку ядерну установку в ХФТІ війська рф обстрілювали 6 та 10 березня. Крім того, в районі її розташування постійно проходять бойові дії. Як результат, зазнали пошкоджень система зовнішнього енергопостачання, система кондиціювання системи охолодження клистронної галереї лінійного прискорювача електронів та будівель (безпосередньо ядерної установки, а також насосної та градирень, лабораторії ізотопів).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-