У Харкові виявили пошкодження будівлі, де розміщена ядерна установка «Джерело нейтронів»

У Харкові виявили пошкодження будівлі, де розміщена ядерна установка «Джерело нейтронів»

Укрінформ
У Харкові при обстеженні ядерної установки "Джерело нейтронів" виявили спричинені обстрілами пошкодження будівлі і зали, де вона розташована. 

Про це повідомляє у Телеграмі пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання України, передає Укрінформ.

"Згідно з інформацією, наданою експлуатуючою організацією (ННЦ ХФТІ), вже виявлені такі ушкодження ЯПУ «Джерело нейтронів» за результатами обстрілу майданчика російськими військами 26.03.2022: значні пошкодження теплоізоляційної обшивки будівлі ЯПУ «Джерело нейтронів»; часткове осипання матеріалів облицювання в експериментальній залі установки", - йдеться у повідомленні.

У Держатомі зазначили, що персонал продовжує огляд будівель, споруд та обладнання установки задля ідентифікації всіх ушкоджень.

Ймовірність нових пошкоджень ядерної установки залишається високою через постійні обстріли військами країни-агресора району розташування ЯПУ «Джерело нейтронів».

Станом на 16:00 27 березня, ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан (режим «тривалий зупин» з 24.02.2022). Стан установки контролює оперативний персонал, зовнішнє електропостачання відсутнє. Радіаційна обстановка на майданчику в межах норми.

Згідно з повідомленням, персонал намагається усунути наслідки бойових дій та підтримувати у працездатному стані обладнання ядерної установки, наскільки це можливо в умовах постійних обстрілів та бомбардувань майданчика.

Як повідомляв Укрінформ, уже місяць війська рф обстрілюють Харків, час від часу завдаючи ушкоджень і майданчику дослідницької ядерної установки «Джерело нейтронів». 24 березня на майданчику ЯПУ «Джерело нейтронів» виявлено нерозірваний снаряд реактивної системи залпового вогню "Смерч". Станом на 25 березня, через обстріли не вдалося здійснити заходи із знешкодження вибухонебезпечного предмета. 26 березня обстріли продовжилися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-