Понад 1,5 тисячі переселенців скористались прихистком у Новоолександрівській громаді

Понад 1,5 тисячі переселенців скористались прихистком у Новоолександрівській громаді

Укрінформ
Із перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну Новоолександрівська громада на Дніпропетровщині приймає вимушених переселенців, з яких більше 500 облаштувались в громаді, а понад 1500 скористались тимчасовим прихистком.

Про це Укрінформу повідомили у Програмі «U-LEAD з Європою».

Зокрема, зазначається, що тимчасовим прихистком для більш ніж 1500 евакуйованих людей став спеціально облаштований шелтер (помешкання – ред), який відкрили спільно Новоолександрівська сільська рада та БФ «Помогаємо». Станом на 5 квітня у шелтері перебувають 193 людини, з них 49 дітей та 21 маломобільна особа.

Роботу Волоського шелтеру координує керівник БФ «Помагаємо» та засновник прихистку, депутат Новоолександрівської сільської ради, священнослужитель Андрій Пінчук. Серед основних напрямків діяльності його команди: евакуація людей з небезпечних територій, допомога у пошуку житла у Дніпрі та області, пошук та логістика переїздів біженців до західних регіонів або до країн Європи, збір і доставка гуманітарної допомоги тим, хто її потребує найбільше. Одночасно у тимчасовому прихистку можуть перебувати до 250 осіб. Для них тут забезпечують перепочинок, домашню їжу, дах над головою, душ, психологічну та медичну допомогу.

Волонтери прихистку їдуть туди, де люди потребують допомоги, найчастіше це населені пункти Харківської, Херсонської та Донецької областей. Вони допомагають вивозити вихованців дитячих будинків та прийомних сімей, багатодітні родини та мешканців геріатричних закладів. Далі дітям шукають прихисток в Естонії, Португалії, Іспанії, Австрії і Норвегії – це вже робота з партнерськими місіями і проєктами. Особливістю Волоського шелтеру є те, що з дітьми тут працює команда професійних клоунів з Дніпра, які допомагають подолати страх та панічні атаки за допомогою веселих жартів і творчості.

Як розповіла заступниця сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Новоолександрівської сільської ради Альона Чокнадій, на території громади як внутрішні переселенці зареєструвалися 507 осіб.

У громаді внутрішніх переселенців забезпечують продуктами, засобами гігієни та речами першої необхідності, допомагають знайти помешкання та адаптуватися на місці. Також допомагають у вирішенні адміністративних питань. Переселенці активно долучаються до волонтерської роботи та життя громади.

Також у Новоолександрівській громаді на березневій сесії депутати прийняли рішення про надання матеріальної підтримки воїнам ЗСУ та їх родинам, відповідні зміни внесені до місцевої програми соціального розвитку.

«У нас вся громада зараз працює на підтримку та допомогу фронту. Діти писали листи воїнам та разом зі смаколиками передавали їх на передову. Школярі займаються волонтерством, виконують доручення у шелтері», - розповіла Чокнадій.

Вона додала, що старші чоловіки ображалися, що їх не беруть в збройні сили за віком, тож вони йдуть в тероборону і охороняють громаду. В закладах освіти зараз щоденно випікають хліб та пиріжки для надання всім потребуючим. Створено пункти збору гуманітарної допомоги в закладах культури та освіти.

Гуманітарну допомогу для переселенців та шелтеру передають місцеві, підприємці, благодійні фонди та міжнародні організації. Але потреба у продуктах, засобах гігієни та речах першої необхідності зберігається, оскільки кількість ВПО щодня збільшується. Для місцевої тероборони потрібні форма, взуття, каски, розгрузки, бронежилети, особисті аптечки.

Також підтримати Волоський шелтер можна на платформі БФ «Помагаємо». Одним із партнерів Новоолександрівської громади є Регіональний офіс «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області. Команда офісу допомагала громаді в процесі її розвитку та становлення, продовжує підтримувати і в ці часи. Разом із колегами з Івано-Франківської області зібрали та передали гуманітарний вантаж практично в перші дні роботу пункту тимчасового перебування.

«Для кожного керівника громади важливо мати надійних членів команди, які вміють працювати у кризових ситуаціях. Одним з таких є Андрій Пінчук, який є гарним проєктним менеджером. Свого часу він був старостою Волоського старостинського округу і має досвід організації тимчасових прихистків ще з 2014 року», - розповіла керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Олена Тертишна

Читайте також: U-LEAD консультує громади щодо оплати праці під час війни

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: U-LEAD з Європою

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-