Працюють у військовій амуніції і після саперів: запорізькі аграрії почали посівну

Працюють у військовій амуніції і після саперів: запорізькі аграрії почали посівну

Фото, відео
Укрінформ
На території Комишуваської ОТГ посівна кампанія відбувається лише в 30 км від лінії фронту. Фермери виходять у поля у військовій амуніції і лише після того, як там попрацюють сапери.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Складно сказати, скільки господарств почали обробляти свої ділянки. Деякі виходять в поле, починається обстріл - і вони згортають посівну. Але є ті, хто ризикує, бо розуміє, що є відповідальність перед державою, населенням, пайовиками”, - говорить селищний голова Комишуватської ОТГ Юрій Карапетян.

Запорізькі аграрії почали посівну / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

За його словами, лінія фронту проходить лише в 30 км від громади, її саму окупанти обстріляли касетними мінами кілька днів тому. Фермери виходять на поля та знаходять “подарунки” від ворога: боєприпаси, касетні бомби. Також кожну годину тут лунають постріли.

Читайте також: Аграрії Кіровоградщини завершили сівбу ранніх зернових

“У сусідніх селах є зруйновані будинки, деякі працівники виїхали до Запоріжжя. Там живуть, але приїздять на роботу. В Оріхові земельних робіт не проводять”, - зазначає директор агрофірми “Лев” Віталій Лупинос.

Його фермерське господарство обробляє 2000 га. Сьогодні почали сіяти сочевицю. Найближчим часом планує сіяти соняшник.

“До війни встигли підживити озимі культури. Працюємо, ми всі розуміємо, що не можемо зірвати посівну кампанію. Всі аграрії розуміють, що треба годувати родини, військових, державу. Ми - другий фронт. Ми працюємо і ризикуємо, аби наша держава була з продовольством”, - додає фермер.

Читайте також: На Херсонщині частина фермерських господарств приступила до посівної

На сьогодні більшість людей, які виходять у поле, працюють на “голому ентузіазмі”. Керівники фермерських господарств сподіваються, що ситуація стабілізується, банки відновлять кредитування. І всі ті, хто працює зараз, точно отримають зарплату

“Земля чекати не може, нам потрібно сіяти, удобрювати. Наші Збройні сили мають бути нагодовані, держава має бути нагодована. У нас тут другий фронт, який тримаємо ми, сільгосппрацівники”, - підкреслюють аграрії.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства, до сівби ярих культур приступили 23 області України, крім Луганської, де практично на всій території проходять бойові дії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-