Громада на Харківщині прийняла вже понад 5 тисяч переселенців - U-LEAD

Громада на Харківщині прийняла вже понад 5 тисяч переселенців - U-LEAD

Фото
Укрінформ
Лозівська громада Харківської області приймає та підтримує вимушених переселенців, яких уже понад 5 тисяч.

Про це Укрінформу повідомили у Програмі «U-LEAD з Європою».

Зазначають, що Лозівська громада стала своєрідним південним форпостом на Харківщині для вимушено переміщених осіб. Хоча територія громади також піддавалася обстрілам з боку окупантів, лозівчани продовжують надавати допомогу переселенцям з громад Донеччини, Луганщини та Харківщини.

Як розповів Лозівський міський голова Сергій Зеленський, кількість ВПО вже сягнула понад 5тисяч людей.

«Кожного біженця ми реєструємо, розселяємо у гуртожитки, одну з шкіл облаштували як центр прийому біженців. Там є все необхідне для тимчасового мешкання. У нас там одночасно близько 200 людей жило, коли був зелений коридор з м. Ізюм. Через нашу залізничну станцію на захід іноді за день більше 2000 людей проходить. На вокзалі працюють волонтери, людей орієнтуємо та пригощаємо бутербродами з чаєм», – зазначив міський голова.

За словами Зеленського, громада здійснює допомогу за рахунок місцевого бюджету - рішенням виконкому міської ради був створений резервний фонд - 10 млн грн. Кошти фонду використовуються на гуманітарну допомогу, пальне, підтримку муніципальної аптеки, на будівельні матеріали для лозівчан, будинки яких постраждали від обстрілів. Загалом таких будинків у громаді вже 120.

«Ми створили комісію для документації збитків, нанесених вторгненням рф, працює й мобільний ЦНАП, у ньому на місці приймають заяви та необхідні документи у постраждалих від обстрілів. Їм ми надаємо допомогу будівельними матеріалами, а мешканцям, які залишилися без житла, пропонуємо тимчасове житло», - прокоментував він.

Окрім цього, значна увага приділяється й гуманітарній допомозі, підкреслив Зеленський. Лозівська громада має кілька волонтерських центрів у місті та спільно з ними направляє продукти, медикаменти та засоби гігієни іншим районам Харківщини, що потребують підтримки. До Лозової також надходить гуманітарна допомога й з інших областей країни та міжнародних фондів, яку потім розподіляють. Частину допомоги передають постраждалим лозівчанам та відвантажують для старостинських округів, що прийняли біженців.

« Ми вже відновили роботу міського ЦНАПу. Перелік послуг поки що обмежений. Приймають заяви від ВПО, людей, які розміщують переселенців, та тих, хто вперше оформлює субсидії, пільги, соціальні допомоги. Незабаром до ЦНАПу можна буде подати також заяву на державне відшкодування пошкодженого житла. Наші аграрії вже приступили до проведення весняно-польових робіт, комунальники займаються благоустроєм», - підсумував Зеленський.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Читайте також: Лозівська громада на Харківщині забезпечує комунікацію з населенням через радіо, ТБ та інтернет

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-