Росія вбиває журналістів: у Львові відкрилась документальна виставка

Росія вбиває журналістів: у Львові відкрилась документальна виставка

Фото
Укрінформ
У центрі Львова відкрилась виставка «Call the War а War: російські злочини проти медіа в Україні з 24 лютого, 2022».

Проєкт розповідає про журналістів, які загинули, були поранені, опинились у полоні або зазнали переслідувань внаслідок повномасштабної війни, яку росія розв'язала проти України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей проєкт, з одного боку, – це жест солідарності, зокрема з тими колегами, які продовжують працювати, розповідати про війну в Україні, незважаючи на небезпеку. А з іншого боку, ми тут у Львові хочемо закликати увесь світ називати війну війною, а не кризою, конфліктом чи військовою операцією. Сьогодні тут прозвучать історії про українських і іноземних журналістів, які загинули, поранені чи перебувають у полоні російських загарбників», – зазначила під час відкриття виставки виконавча директорка ГО «Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу» Тетяна Терен.

У Львові відкрили виставку про злочини, вчинені росією проти журналістів України з початку війни / Фото: Людмила Гринюк, Укрінформ

За даними Інституту масової інформації, з 24 лютого під час війни в Україні загинуло 5 журналістів, ще 9 отримали поранення, 2 - зникли безвісти, 2 - перебувають у полоні.

Під час виставки колеги та друзі постраждалих журналістів показали їхні фото та розповіли їхні історії. Зокрема, друг загиблого на війні американського журналіста Брета Рено, який працював над проєктом ТІМЕ Микола Давидюк розповів, як вони працювали під обстрілами під час евакуації населення із Ірпеня.

«Ми працювали спершу у Львові, потім в Житомирі, і коли приїхали до Києва, отримали всі дозволи, щоб працювати, де організували «зелений коридор» для біженців. І коли ми приїхали до Ірпеня, це було поряд із зруйнованим мостом, побачили майже 20 автомобілів преси. Всі були підписані, журналісти у спеціальних бронежилетах і касках – не помітити, що це були журналісти, фізично неможливо. Але в результаті почався обстріл і Брета Рено вбили, а його колегу Херрера Арредондо поранили у стегно і він переніс вже численні операції», - розповів Давидюк.

Фотограф Стас Козлюк розповів про своїх колег Макса Левіна і Дмитра Хилюка, які зникли безвісти: Левін останній раз виходив на зв’язок 13 березня, він фотографував на Київщині біля села Гута Межигірська в час, коли там розпочалися інтенсивні бойові дії. Щодо журналіста інформаційної агенції УНІАН Дмитра Хилюка, то є інформація від колег, що він з початку березня перебуває у полоні окупантів.

Багато людей тримали фото і плакати запорізької журналістки Ірини Дубченко, яку російські загарбники вивезли в Донецьк для проведення «слідчих дій».

Окремий стенд присвячений журналістам, які з початком війни лишили ЗМІ і вступили до ЗСУ, щоб захищати Україну в бою. 6 березня під час оборони Миколаєва загинув львівський журналіст-розслідувач Вікор Дудар, 18 березня вбили головного редактора запорізьких інформаційних ресурсів misto.zp.ua Олега Якуніна, 23 березня загинув львівський оператор 24 каналу Юрій Олійник. Олійника саме сьогодні, 31 березня, поховали на Личаківському цвинтарі у Львові.

Також чимало історій на виставці про журналістів, які продовжують працювати на тимчасово окупованих територіях. На життєвих прикладах бачимо, як працівників медіа переслідують, погрожують, обшукують їх домівки, шантажують та викрадають для проведення «профілактичних бесід».

Виставка буде доступна на площі Ринок до 4 квітня. Вона відбувається за підтримки ГО «Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу», ГО «Львівський медіафорум», ГО «Інститут масової інформації», Ukraine Media Center, Львівської міської ради та Премії імені Георгія Ґонґадзе.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-