Російськомовне населення на Львівщині закликають перейти на українську

Російськомовне населення на Львівщині закликають перейти на українську

Укрінформ
Ще до початку війни на території Львівської області прийняли мораторій на заборону використання російськомовного культурного продукту у громадському просторі.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА, передає Укрінформ.

«Українська – мова вільних людей. Маємо розуміти, що вона є нашим скарбом і зброєю у боротьбі за ідентичність. Звісно, ніхто силою не змушуватиме вас переходити на українську. Та все ж не лінуйтесь, вчіть та розмовляйте державною мовою – це, поза сумнівом, ще більше єднатиме нас та загартовуватиме національний дух», – наголосив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Лілія Криницька, авторка та ведуча проєкту «Мовний патруль», скрізь заохочує до української. Запевняє, це треба проштовхувати свідомо.

«М’якої українізації вже не буде. Ніхто, звісно, не нав’язуватиме силою української мови тим, хто торочить «какая разніца». Але ми так довго толерували двомовність, що зараз маємо воєнну шокову терапію. То чи справді продовжувати політику «мовне питання – не на часі»? Я вважаю, що зараз питання мови – це питання людської гідності, а не лише самоідентифікації», - зазначає Криницька.

За її словами, зараз дуже багато російськомовного населення, яке насправді має ресурс стати україномовним, але лише від самих людей залежить, чи захочуть вони цього.

«У мене третина родини якраз російськомовна - але коли, як не зараз, найкращий момент почати українцям розмовляти в Україні українською?», - додає Криницька.

Львівська ОВА радить книгу «Як перейти на українську» – це збірка автобіографічних розповідей та практичних порад, яку уклали Антін Мухарський та Єлизавета Бєльська.

«Хочеш змінити світ – зміни передусім себе. Мрієш про щасливу, заможну і потужну Україну – створи її у своєму житті. Як це зробити та чому це критично важливо для відчуття повноцінності буття як окремої особистості, так і нації загалом – відповіді на подібні питання знайдуться у цій книзі. Зрештою вона про те як стати щасливим у власному українстві», – йдеться у передмові.

Доступна також аудіоверсія збірки. Окрім того, діють постійні курси з вивчення української мови онлайн, вони доступні на освітній платформі Є-мова. Ще є «Відкритий мінікурс з української мови» на SWEET.TV. Доступ відкритий та безоплатний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-