Стрілянина у Дніпрі: ДБР оцінить дії керівництва військової частини, де служив Рябчук

Стрілянина у Дніпрі: ДБР оцінить дії керівництва військової частини, де служив Рябчук

Укрінформ
Державне бюро розслідувань надасть правову оцінку діям керівництва військової частини нацгвардійця Артемія Рябчука, де сталася трагедія з розстрілом військовослужбовців.

Як передає Укрінформ з посиланням на ДБР, про це повідомив директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов на засіданні комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

Сухачов наголосив, що окремо від розслідування провадження щодо розстрілу найгвардійців на Південному машинобудівному заводі у Дніпрі вивчається питання щодо можливих фактів нестатутних взаємовідносин між військовослужбовцями та вжиття керівництвом військової частини відповідних заходів щодо їх припинення та належного реагування.

Також, за словами Сухачова, слідчі ДБР вивчають питання щодо системних причин та умов проявів злочинності у Нацгвардії для вжиття комплексних заходів до їх усунення.

Читайте також: Стрілянина у Дніпрі: комісія МВС виявила порушення, які призвели до трагедії

Так, слідчі Головного слідчого управління ДБР у день трагедії розпочали досудове розслідування за фактом можливого недбалого ставлення до військової служби керівництвом Головного управління Національної гвардії України під час організації охорони важливих державних об’єктів, об’єктів критичної інфраструктури, органів державної влади (ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України).

Сухачов зауважив, що розслідування вказаного кримінального провадження з самого його початку знаходиться на контролі у керівництва Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань.

За його словами, досудове розслідування буде завершено у найкоротші строки, про хід і результати якого ДБР постійно інформувати.

Читайте також: Нацгвардійці, поранені у стрілянині на Південмаші, готуються до виписки з лікарні

Крім того, Сухачов зазначив, що слідчими ДБР на сьогодні здійснюється досудове розслідування у 34 кримінальних провадженнях, у яких перевіряться інформація щодо протиправних діянь з боку командирів Нацгвардії.

Це 3 кримінальні провадження за фактом бездіяльності військової влади (ст. 426 Кримінального кодексу України); 11 - щодо перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень (ст. 426-1 ККУ); 4 - щодо порушення статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності відносин підлеглості (ст. 406 ККУ) та 16 - про недбале ставлення до військової служби (ст. 425 ККУ).

Як повідомляв Укрінформ, 27 січня близько 3:40 у Дніпрі, на території Південного машинобудівного заводу, нацгвардієць Рябчук застрелив чотирьох військовослужбовців та одну цивільну жінку, ще п'ятеро осіб дістали поранення.

Стрілець з автоматичною зброєю втік з місця злочину. Близько 9.30 його затримали в м. Підгородне.

Читайте також: Учасники трагічних подій на «Південмаші» проходять реабілітацію в медцентрі НГУ

Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили Рябчуку про підозру у вбивстві, дезертирстві та викраденні зброї.

У МВС створено спеціальну слідчу комісію, яка має встановити причини цієї трагедії.

9 лютого перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін повідомив, що комісія МВС з розслідування стрілянини на території Південного машинобудівного заводу у Дніпрі виявила факти позастатутних відносин у частині № 3021 Національної гвардії, де служив Артемій Рябчук.

Фото: ДБР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-