На Львівщині найнижчі показники з вакцинації від поліомієліту - медики б’ють на сполох

На Львівщині найнижчі показники з вакцинації від поліомієліту - медики б’ють на сполох

Укрінформ
На Львівщині за перший тиждень першого етапу кампанії з імунізації від поліомієліту лише 2% дітей отримали щеплення. Медики б’ють на сполох, закликаючи батьків вакцинувати дітей та пропонують безкоштовні обстеження.

Про це під час брифінгу заявила керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні багато хто боїться вести здорову дитину в поліклініку на щеплення, але це слід зробити саме зараз, оскільки країна має відповісти на спалах впродовж 120 днів. Чому я кажу спалах? Бо в нас вже лабораторно підтверджено два випадки, а перший зафіксували у вересні 2021 року, немає часу чекати. Якщо ми зараз цього не зробимо, наслідки можуть бути непередбачуваними», - зазначила Іванченко.

Читайте також: Кожна третя дитина в Україні не вакцинована від поліомієліту — ЮНІСЕФ

Аби мотивувати батьків вакцинувати дітей проти поліомієліту, на Львівщині запровадили безкоштовні обстеження. Щоб їх отримати, необхідно звернутись до обласного центру контролю та профілактики хвороб із довідкою про щеплення проти поліомієліту.

«Для тих, хто до 22 лютого вакцинує дітей з використанням інфікованої поліомієлітної вакцини, ми пропонуємо дві опції. По-перше, обстежити воду в криницях на наявність нітратів. Це є важливо, бо через отруєння нітратами маленькі діти можуть захворіти на метглобінемію – це захворювання, під час якого дітям не вистачає кисню і вони задихаються. І по-друге, - це обстеження на глисти», - додала лікарка.

Читайте також: В Україні зареєстрували ще один випадок поліомієліту

За словами Іванченко, на Львівщині дітей, які не були вакциновані вчасно згідно з календарем щеплень, понад 18 тис. За результатами 2021 року, в області було вакциновано лише 73% дітей, а для того, щоб працював популяційний імунітет, ці показники мають сягати 95-97%.

Лікарка наголосила, що вірус поліомієліту зараз інтенсивно циркулює в Україні і може протікати безсимптомно. Обстежуючи контакти хворих, в яких лабораторно підтвердили діагноз, медики виявили вірус поліомієліту ще в 19 дітей, які не мали жодних симптомів. Вона додала, що це не дивно, бо на один паралітичний випадок припадає від 100 до 200 випадків безсимптомного носійства або ознак ГРВІ чи харчового отруєння.

Читайте також: За тиждень від поліомієліту щепили понад 9,2 тисячі дітей

«Людина навіть не підозрюючи, що інфікована поліомієлітом, може передавати цей вірус далі при розмові, кашлі, чханні, так само, як при COVID-19. Найбільше небезпечним цей вірус є для дітей до п’яти років. І не дивлячись на те, що ця хвороба відома ще з часів Гіппократа, ліків досі немає. Летальність серед всіх паралітичних форм становить 10%, і, на жаль, люди, які інфікуються цим вірусом, залишаються інвалідами на все життя», резюмувала Іванченко.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров'я оголосило двоетапну кампанію з імунізації дітей від поліомієліту у зв'язку з реєстрацією на території України двох випадків захворювання на поліомієліт невакцинованих дітей. Перший етап стартував з 1 лютого і триватиме три тижні, другий планують провести навесні. За перший тиждень щеплення отримали понад 9,2 тис. дітей. Найвищі показники охоплення, включно з січнем, у Дніпропетровській (31%); Сумській (13%); Кіровоградській (13%); Херсонській (13%) областях. Найнижчі - у Львівській (2%), Чернівецькій (3%), Луганській (3%) областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-