Кожна третя дитина в Україні не вакцинована від поліомієліту — ЮНІСЕФ

Кожна третя дитина в Україні не вакцинована від поліомієліту — ЮНІСЕФ

Фото
Укрінформ
Кожна третя дитина в Україні не вакцинована від поліомієліту.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін.

"Кожна третя дитина в Україні не вакцинована від поліомієліту, другий факт — ліків від поліомієліту не існує. Єдиний захист — це вакцинація. Якщо дитина не вакцинована або вакцинована не повністю, вона має ризик отримати параліч, з яким буде жити все життя. Третій момент — вже на основі COVID-19 ми навчилися і розуміємо, і це не потребує додаткових пояснень, що один випадок призводить до багатьох. Вчора був один, сьогодні — п’ять, завтра — 30 і далі по експоненті. ... Це дуже серйозна загроза. Навряд чи ви хочете спостерігати, як (дитина — ред.) буде жити все життя з паралічем. Один випадок — це вже забагато, як тільки виникає один, буде більше", — сказав Шахін.

Він додав, що ЮНІСЕФ також долучається до надання підтримки лікарям — проведення навчання, тренінгів, тощо.

Читайте також: В Україні зареєстрували ще один випадок поліомієліту

Як зазначив на пресконференції представник ВООЗ Шахін Хусейнов, зараз через глобальну міграцію жодна країна світу не убезпечена від поширення вірусів та інфекцій, і зокрема поліовірусу. Так, за його словами, випадки поліо, які були виявлені в Україні, генетично пов'язані з тими випадками, які були виявлені в Афганістані та Пакістані кілька років тому.

"Вірус "подорожує" і шукає невакцинованих дітей по всьому світу", — наголосив Хусейнов.

За даними ВООЗ, саме завдяки вакцинації за останні 30 років вдалося суттєво знизити поширеність поліовірусу в світі. Так, у 2021 році, за словами Хусейнова, було зафіксовано чотири випадки дикого поліовірусу в усьому світі, 30 років тому це було 350 тис. випадків захворювання на поліомієліт. Поширення вакциноспоріднених випадків свідчить про те, що загроза поширення поліо в світі ще існує.

Читайте також: До 14 років дитина має отримати шість щеплень проти поліомієліту – МОЗ

Запобігти поширенню поліомієліту можна завдяки вакцинації.

Як повідомляв Укрінформ, МОЗ розпочинає двоетапну вакцинацію дітей до 6 років від поліомієліту. Перший етап стартує 1 лютого, другий — пройде навесні.

24 січня Україна отримала підтвердження від Регіональної референс-лабораторії ВООЗ у Гельсінкі про випадок поліомієліту у дитини з Закарпаття.

Восени 2021 року у 20 дітей з Рівненської та Закарпатської областей було виявлено поліовірус. 17-місячна дитина отримала параліч кінцівки, і після лабораторних досліджень цей випадок підтверджений як поліомієліт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-