До 14 років дитина має отримати шість щеплень проти поліомієліту – МОЗ

До 14 років дитина має отримати шість щеплень проти поліомієліту – МОЗ

Інфографіка
Укрінформ
В Україні за Національним календарем вакцинації діти мають отримати 6 щеплень проти поліомієліту до 14 років.

Як передає Укрінформ про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоров'я. 

"Щеплення – єдиний спосіб запобігти поліомієліту, адже ліків від цієї хвороби немає. Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя", - йдеться у повідомленні.

Так, згідно з Національним календарем щеплень, щеплення проти поліомієліту дитина має отримати у 2, 4, 6 18 місяців, а також у 6 років та в 14 років. Перші два щеплення проводяться інактивованою поліомієлітною вакциною, інші чотири - оральною поліомієлітною вакциною.

В МОЗ нагадали, що восени 2021 року у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті виявили вірус поліомієліту. За даними міністерства, один з 200 інфікованих вірусом поліомієліту отримує параліч на все життя. 5-10% тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. Найбільш вразливі до цього захворювання – діти віком до п’яти років.

"Це небезпечне інфекційне захворювання повернулося в Україну через низький рівень охоплення щепленнями... Щепіться від поліо – для цього зверніться до вашого педіатра або сімейного лікаря. А якщо пропустили якісь дози щеплення, намагайтеся якомога швидше надолужити їх", - наголошують в МОЗ.

Читайте також: Найбільш вразливі діти до 5 років: МОЗ закликає до вакцинації проти поліомієліту

Як повідомляв Укрінформ, згідно з постановою головного державного санітарного лікаря України, в Україні посилюють епідеміологічний нагляд за випадками гострого в’ялого паралічу для підтвердження або спростування діагнозу «поліомієліт». Крім того, має бути проведений детальний аналіз даних щодо профілактичних щеплень проти поліомієліту серед невакцинованих дітей від 6 місяців до 15 років.

Також у січня МОЗ проведе раунд додаткової вакцинації проти поліомієліту. Всі діти віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали потрібні щеплення від поліомієліту вчасно або отримали їх із порушенням Національного календаря профілактичних щеплень, будуть вакциновані інактивованою поліовакциною (ІПВ). Після завершення цього раунду буде проведено три тури додаткової імунізації дітей до 6 років оральною поліовакциною (ОПВ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-