Найбільш вразливі діти до 5 років: МОЗ закликає до вакцинації проти поліомієліту

Найбільш вразливі діти до 5 років: МОЗ закликає до вакцинації проти поліомієліту

Укрінформ
Керівники обласних державних адміністрацій отримали доручення вжити термінових заходів зі щеплення від поліомієліту дітей у регіонах.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

27 жовтня відбулося засідання Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо ситуації з поліомієлітом в Україні. За результатами засідання керівникам облдержадміністрацій доручили терміново забезпечити заходи з імунізації від поліомієліту дітей віком до 5 років включно.

"Відповідно до ухвалених рішень, Закарпатська облдержадміністрація того ж дня провела термінове позачергове засідання обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій для розгляду ситуації з поліомієлітом в області (у зв’язку з виявленням деривату вакцинного штаму поліовірусів 2 типу)", - повідомляють у МОЗ.

Станом на 1 жовтня в Україні рівень охоплення трьома дозами щеплень від поліомієліту дітей до року становить 59,7 %.

За даними міністерства, найкраща ситуація спостерігається в Києві (81,2 %), Кіровоградській (72,5 %) та Сумській областях (69,7 %). Найгірша — у Закарпатській (49,7 %), Івано-Франківській (47,7 %) та Херсонській областях (47,6 %).

Повний курс щеплень (6 доз) отримали 61,4% 14-річних дітей. Для формування колективного імунітету від хвороби цей показник має сягати 95%.

Як наголосив заступник міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, ситуація з охопленням рутинними щепленнями залишається загрозливою.

Читайте також: На Рівненщині запустили нульовий раунд імунізації дітей від поліомієліту - Кузін

"Уперше за багато років поліомієліт повернувся в Україну і спричинив хворобу у 17-місячної дитини. Триває епідемічне розслідування цього випадку, та ми маємо терміново посилити захист інших дітей, які відтепер також під загрозою інфікування. Адже найбільш вразливі до поліо — саме діти до 5 років. Керівники облдержадміністрацій, закладів охорони здоров’я, лікарі первинної ланки мають вжити термінових заходів щодо підвищення рівня охоплення щепленнями від поліомієліту дітей у регіонах”, — підкреслив Кузін.

Як повідомляв Укрінформ, на початку жовтня в Україні був офіційно підтверджений випадок захворювання на поліомієліт у маленької дитини з Рівненської області. Щеплення від поліомієліту у хворої не було: батьки свідомо відмовились від передбачених медичними стандартами щеплень через релігійні переконання.

13 жовтня заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін ухвалив постанову «Про посилення заходів профілактики вакцинокерованих інфекцій». У Міністерстві охорони здоров'я очікують, що завдяки впровадженню постанови рівень обсягів охоплення профілактичними щепленнями відповідно до Календаря щеплень цільових груп населення підвищиться.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-