З Одеси в Антарктику вирушило науково-дослідне судно «Ноосфера»

З Одеси в Антарктику вирушило науково-дослідне судно «Ноосфера»

Фото
Укрінформ
Криголам «Ноосфера» у п'ятницю вирушив у перший рейс з Одеси до антарктичну станцію «Академік Вернадський». На борту, крім екіпажу, шість українських дослідників Антарктики, а ще 28 вітчизняних науковців приєднаються до них у чилійському порту Пунта-Аренасу.

Про це повідомив на пресконференції перед відбуттям науково-дослідного судна з Одеси директор Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Євген Дикий, передає кореспондент Укрінформу.

З Одеси в Антарктику вирушило науково-дослідне судно «Ноосфера» / Фото: Ніна Ляшонок. Укрінформ

«Відбуття судна «Ноосфера» в перший рейс з Одеси до Антарктики приурочено на 28 січня не випадково – саме в цей день відкрили Антарктиду. І в тому далекому рейсі, як нам відомо, був помічником капітана судна-першовідкривача Іван Завадовський з Галича. Наразі криголам вирушає в Антарктику, щоб доправити на станцію «Академік Вернадський» команду 27-ї Української експедиції та замінити наших зимівників, а також взяти на борт другу групу вчених - дослідників Південного океану», - зазначив директор НАНЦ.

За його словами, криголам, що пройшов технічне обслуговування на Чорноморському судноремонтному заводі, доставить на станцію «Академік Вернадський» також різноманітні вантажі: річний запас провізії, технологічне обладнання та будівельні матеріали.

Науковою програмою передбачено продовження океанографічних досліджень, розпочатих у 1997-98 роки науково-дослідним судном «Ернст Кренкель», зокрема на полігоні поблизу Аргентинських островів, неподалік наукової станції, на Південно-Шотландському полігоні та Південно-Оркнейському полігоні, що мають складні гідрофізичні умови і формують систему водних мас океанів Південної півкулі Землі. Тут високе біорізноманіття, а також проходять основні міграційні шляхи криля, риб та китів.

Читайте також: ПАР планує дослідження Антарктики з використанням українського криголама - посол

За словами директора НАНЦ, дослідники також сподіваються отримати унікальні дані про те, як змінилися океанографічні характеристики цих районів Південного океану за попередні три десятиліття, адже саме в цій частині світу зафіксовано найшвидші темпи потепління атмосфери, і дуже важливо зрозуміти, чому саме і як це відбувається.

Науковці також здійснюватимуть низку біологічних досліджень спільно з американськими вченими, а також аналізуватимуть вміст донних відкладень, в тому числі наявність ртуті, проведуть серію геокосмічних, радіоокеанографічних вимірювань та блок геологічних досліджень в районі Аргентинських островів тощо.

Євген Дикий уточнив, що екіпаж криголама у складі 26 моряків очолив український капітан Павло Панасюк, який має величезний досвід роботи на іноземних науково-дослідних суднах.

У церемонії відправлення криголама «Ноосфера» в перший антарктичний рейс з Одеси взяв участь голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький, який наголосив у своєму виступі, що Українська держава відновила фінансування перспективних наукових досліджень у Чорному морі, в Антарктиці та науково-технічне співробітництво між Україною та іншими країнами.

Читайте також: Криголам «Ноосфера» вирушив на техобслуговування до Чорноморська

Своєю чергою в Офісі Президента України побажали «сім футів під кілем» криголаму «Ноосфера», який вирушив з Одеси до берегів Антарктиди.

Про це Офіс Президента повідомляє в Телеграмі.

«Флагман українського науково-дослідного флоту – криголам «Ноосфера» сьогодні вирушає у свій перший рейс до Антарктиди. Це судно держава придбала на виконання завдання Президента Володимира Зеленського, до якого з відповідним проханням звернулися українські науковці з антарктичної станції «Академік Вернадський», - ідеться у повідомленні.

В ОП наголосили на символізмі того, що рейс «Ноосфери» починається 28 січня, у День відкриття Антарктиди.

«Трохи більш як двісті років тому перші три експедиції змогли пробитися крізь кригу до берегів недоступного Білого континенту. У складі однієї з них був українець Іван Завадовський. Тож Україна відзначає цей день, як і належить нації – першовідкривачу Антарктиди: відправляє до її берегів своє науково-дослідне судно. Востаннє корабель під українським прапором виходив до Південного океану понад 20 років тому. І сьогодні Україна повертається до кола морських держав світу», - зазначили в ОП.

Читайте також: Криголам «Ноосфера» відправляють на заводську діагностику перед рейсом до Антарктиди

«Ноосфера» стала першим українським судном, оснащеним суперсучасною системою динамічного позиціювання. Досі українські моряки, щоб опанувати управління такою системою, були змушені сплачувати значні кошти за навчання за кордоном, а тепер вони зможуть навчатися в Україні.

«Президент Володимир Зеленський у грудні 2021 року підписав указ про відродження українського наукового флоту та морської дослідної інфраструктури, відповідно до якого цьогоріч має бути здійснена низка важливих кроків. Зокрема, буде оптимізовано та реконструйовано наявну інфраструктуру, а в найближчому майбутньому вітчизняні суднобудівні компанії розпочнуть створення нових дослідних суден, на яких українські моряки отримають гідну роботу, науковці зможуть вивчати таємниці морських глибин, а наш бізнес матиме змогу долучитися до розвідки та освоєння океанських ресурсів», - підкреслили в ОП.

Україна продовжує розвиватися та будувати майбутнє, інвестувати в науку, технології, дослідження космосу та океану. «Тож бажаємо «Ноосфері» сім футів під кілем і передаємо найщиріші вітання українським полярникам на станції «Академік Вернадський», до яких попрямує наш новий флагман. Чекаємо додому з новими відкриттями!», - наголосили в ОП.

Читайте також: Криголам «Ноосфера» поновить дослідження Антарктики після діагностики на заводі

Як повідомляв Укрінформ, 5 жовтня до морського порту Одеси прибув придбаний Україною у Великої Британії криголам «Джеймс Кларк Росс», який передали дослідникам Антарктики під іменем «Ноосфера».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-