У Запоріжжі мешканцям малоповерхових будинків виплатять компенсацію за рахунки на тепло

У Запоріжжі мешканцям малоповерхових будинків виплатять компенсацію за рахунки на тепло

Укрінформ
У Запоріжжі мешканцям малоповерхових будинків, які через нову методику нарахувань отримали величезні платіжки за тепло і не можуть самостійно їх сплатити, обіцяють виділити компенсацію з міського бюджету.

Про це під час пресконференції сказав заступник міського голови Запоріжжя Віктор Гординський, передає кореспондент Укрінформу.

“Люди отримують субсидії, але ті не покривають потреби. Тож ми вирішили розробити програму, згідно з якою можемо компенсувати мешканцям різницю, якої бракує, аби вони не накопичували борги до закінчення опалювального сезону”, - сказав посадовець.

Мова йде про мешканців малоповерхових будинків, які цього опалювального сезону стали заручниками нової методики нарахувань (Методика №315 - ред.) та отримали багатотисячні рахунки за опалення своїх квартир.

“Згідно з договорами, які були укладені з 1.11.2021 року відповідно до нових правил, ми маємо проводити нарахування або за приладами обліку, або, у разі їх відсутності, - за нормою споживання. Всі будинки розділені на групи залежно від кількості поверхів і до кожної застосовується свій коефіцієнт. У грудні мешканці малоповерхових будинків без лічильників отримали платіжки за тепло з розрахунку 101 грн за кв. м. Середня платіжка по місту становить 27 грн/кв.м, але для малоповерхових будинків вона буде вдвічі більше навіть з лічильником: встановлення приладів обліку має дати зниження до 50 - 60 грн/кв.м”, - пояснив генеральний директор концерну “Міські теплові мережі” Олександр Грек.

Читайте також: В Україні перевірять обленерго через відключення споживачів

Він також додав, що до міської ради звернулись мешканці 13 таких будинків із проханням встановити лічильники. Протягом тижня тепловики їх встановили. Наразі залишився один будинок, в якому мешканці не вжили антивандальних заходів, і прилад обліку було викрадено. В концерні обіцяють встановити новий, але тільки після того, як на підвалі з’явиться огорожа і замок.

Всього у Запоріжжі нараховується близько 122-х будинків без лічильників, з них 28 - одноповерхові. В міській раді і теплових мережах запевняють, що нараховувати боржникам штрафні санкції та пені не будуть. Більше того, дозволять реструктуризувати борги. Щодо виплати компенсації пояснюють, що зараз все ретельно прораховують і люди отримують компенсацію вже найближчим часом.

Про які суми йде мова і скільки людей отримають матеріальну допомогу - поки питання відкрите.

“Дуже швидко змінюється законодавство. Вже сьогодні є інформація, що скоро буде нова Методика №315. Чекаємо, коли її зареєструють, готуємо свої пропозиції. Нова методика буде діяти з нового опалювального сезону. Зараз ми готуємо звернення щодо припинення діючої Методики №315 з урахуванням побажань населення і підприємців. Ситуація з великими нарахуваннями за тепло - це не лише про Запоріжжя, така ситуація є і в інших містах, просто поки не всі зрозуміли в чому питання і що робити”, - прокоментував Гординський.

Як повідомлялося, в Запорізькій міській раді створена робоча група, яка готує лист до Міністерства регіонального розвитку з пропозиціями щодо внесення змін в постанову, згідно з якою йде нарахування. 26 січня депутати Запорізької міськради мають прийняти звернення до центральних органів влади щодо припинення дії Методики №315.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-