В Україні робот Da Vinci вперше оперував стравохід – діагноз мають 0,001% людей на планеті

В Україні робот Da Vinci вперше оперував стравохід – діагноз мають 0,001% людей на планеті

Фото
Укрінформ
В Україні вперше лікарі прооперували стравохід за допомогою робота-хірурга Da Vinci.

Про це у Фейсбуці повідомляє Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова, передає Укрінформ.

Як зазначається, пацієнтка, 34-річна жителька Львівщини, лише цього місяця дізналася про те, що має рідкісну патологію - ахалазію стравоходу (тобто порушення його функції під час прийому їжі). За статистикою, такий діагноз зустрічається лише в 0,001% людей на планеті.

Читайте також: У Львові робот Da Vinci прооперував першого пацієнта

Жінка два роки страждала від дискомфорту, а потім і болю: їжа, яку вона вживала, поверталася назад. Останні два місяці пацієнтка не могла уже навіть ковтнути води, аби не спровокувати блювання. Жінка схудла на 10 кілограмів.

Огляд із рентгеном виявив у неї ахалазію стравоходу.

Раніше єдиним методом повернути жінку до нормального життя була операція з розрізом грудної клітки і черевної порожнини, але завдяки роботичній системі Da Vinci складне хірургічне втручання лікарям вдалося зробити через чотири невеликі проколи. "Це дозволило зменшити як травматизм під час операції, так і ризик рецидивів після. Такий спосіб втручання значно скоротив і час реабілітації”, - зазначають у медоб’єднанні.

Читайте також: Уперше в Україні дитину прооперував робот Da Vinci

Повідомляється, що вже через день після оперативного втручання жінка поїхала додому, де її чекали двоє дітей. Нині пацієнтка почувається добре, може їсти і пити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-