У Миколаєві відкрили виставку ікон до Дня Святого Миколая

У Миколаєві відкрили виставку ікон до Дня Святого Миколая

Фото
Укрінформ
У Миколаївському обласному художньому музеї запрацювала виставка "Українська домашня ікона" з приватної колекції, у рамках якої діти малювали образ Святого Миколая.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили у пресслужбі музею.

«Експозиція виставки «Українська домашня ікона» з приватної колекції налічує понад 200 творів. Найбільш розповсюджені образи Святого Миколая, Богородиці, Ісуса Христа тощо», - розповіли у музеї.

Там також зазначили, що представлені ікони написані для родинної обрядової практики. Адже домашні ікони здавна грали важливу роль для розвитку національної етнічної самосвідомості. Це, в першу чергу, захист від ворожих сил, оберіг, що забезпечує родинний добробут. Українці сприймали ікони, як «вікна» в інший світ, засіб зв’язку з Царством Небесним.

Виставка «Українська домашня ікона» у Миколаєві / Фото: Миколаївський обласний художній музей ім. Верещагіна, Олександр Гресь/Суспільне Миколаїв

Ікони для домівок могли писатися як професійними, так і народними майстрами-самоуками відповідно до світоглядних та духовних потреб українського народу.

Також в рамках виставки, яка відкрилася напередодні Дня Святого Миколая, відбулася акція "Святий Миколай - захисник, рятівник, цілитель". Учні миколаївської дитячої художньої школи малювали образ Святого Миколая. Роботи дітей будуть також будуть на першому поверсі музею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-