Колекцію музею на Житомирщині поповнили фібули III-X століття

Колекцію музею на Житомирщині поповнили фібули III-X століття

Фото
Укрінформ
У колекції Радомишльського народного краєзнавчого музею на Житомирщині з’явилися фібули (металеві застібки для одягу, які виконували функцію прикраси), що датуються III-X століття, та документи кінця ХІХ – початку XX століття.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів директор музею Сергій Галицький.

«Наша музейна колекція вкотре поповнилася. Давній друг нашого музею, який не вперше робить нам подарунки, нещодавно презентував два цікавих артефакти, знайдених на Радомишльщині. Це брошка-фібула антського походження ІІІ-V ст. з рунічними знаками та фібула із зооморфним орнаментом, притаманним скандинавському стилю Борре ІХ-Х ст.», - зазначив Галицький.

За його словами, також на одному з Інтернет-аукціонів вдалося придбати документи кінця ХІХ – початку ХХ ст. Завдяки їм зберегли будинок у Радомишлі, де народився та виріс відомий шевченкознавець і музейник Микола Мацапура. Будівля існує й досі.

Серед придбань є і поштівка (відкритий лист), відправлена з Радомисля (назва до 1946 року - ред.) 30 листопада 1917 року, в якій ідеться про перебіг у місті виборів до Установчих зборів.

«Також проводимо роботу із повернення експонатів, які колись з тих чи інших причин були втрачені музеєм. Завдяки директору Радомишльської гімназії Вірі Сташенко, музею повернули стіл, виконаний у стилі ренесанс», - додав директор музею.

З експонатами можна буде ознайомитися вже у новому приміщенні краєзнавчого музею, куди він невдовзі переїде. Заклад розташується у колишній будівлі магістрату.

Фото: Сергій Галицький

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-