Муніципалітети країн ЄС співпрацюють з південними та східними громадами України

Муніципалітети країн ЄС співпрацюють з південними та східними громадами України

Децентралізація
Укрінформ
Муніципалітети країн Європейського Союзу налагоджують співпрацю з українськими громадами, зокрема, з півдня та сходу України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йшлося під час онлайн-форуму «Мости довіри»: Посилення муніципальної співпраці між громадами України та Європейського Союзу», співорганізатором якого є Програма «U-LEAD з Європою».

Так, голова Генічеської громади Херсонської області Олександр Тулупов розповів, що його громада налагоджує співпрацю з польським муніципалітетом Велічка. Тулупов зауважив, що один з пріоритетів розвитку громади є агропромисловий комплекс, який забезпечує виробництво конкурентоспроможної сільськогосподарської продукції та задовольняє потреби населення у більшості видів продовольства. Він також запевнив, що його громада є «екологічно чистою», адже у радіусі 100 км від курортної зони відсутнє екологічно шкідливе виробництво. Тому Генічеська громада розвиває і рекреаційну галузь, зокрема йдеться про відпочинок на березі Азовського моря.

"16 листопада цього року пройшла онлайн-зустріч міста Генічеськ та міста Велічка. На мою думку, наше знайомство та спілкування пройшло дуже тепло, маємо надію, що подальша співпраця допоможе в обміні досвідом між містами, адже у нас є спільний напрямок розвитку - сфера туризму, однакова чисельність населення", - зауважив він.

Своєю чергою директорка департаменту культури, спорту, туризму та зв’язків з громадськістю Велічки Магдалена Голонка розповіла, що її муніципалітет знаходиться неподалік Кракова та розвиває сфери туризму, культури, інфраструктури.

"Велічка має прекрасні ландшафти, парк і ліс, які подобаються туристам, і багато історичних та архітектурних пам'яток...Також маємо розбудовану інфраструктуру. Велічка приваблює не лише туристів, але й комфортна для проживання місцевих жителів", - сказала вона.

Голонка також зауважила, так що Велічка могла б обмінюватися досвідом з українською громадою у сферах туризму, культури, а також влаштовувати навчальні обміни для молоді.

Голова Каховської громади на Херсонщині Віталій Немерець розповів, що його громада налагоджує співпрацю з естонським муніципалітетом Нарва. Він додав, що Каховка розташована на березі річки Дніпро та разом з п'ятьма навколишніми селами з кінця минулого року утворила одну територіальну громаду з населенням 143 тисячі.

Також Немерець зауважив, що серед пріоритетних сфер у розвитку громади переважає сільське господарство і громада готова обмінюватися досвідом з естонськими колегами у різних сферах.

Заступниця міського голови Чугуївської міської ради Людмила Макаренко розповіла, що її громада співпрацюватиме з латвійською громадою Кульдіга.

"Наші громади багато поєднує, зокрема соціальна сфера, і ми поглиблюватимемо співробітництво заради розвитку наших громад", - сказала вона.

Крім того, під час форуму плани щодо співпраці представили такі громади: Новогуйвинська Житомирської області - Лаздіяй, Литва; Фастів Київської області - Друскінінкай, Литва; Зборів Тернопільської області - Йонішкіс, Литва; Коростень Житомирської області - Укмерге, Литва; Солотвино Закарпатської області - Соль, Словаччина; Долина Івано-Франківської області - Шяуляй, Литва; Поляница Івано-Франківської області - Поляни́ця-Здруй, Польща.

Як повідомлялося, форум співорганізований Радою європейських муніципалітетів та регіонів (РЄМР), загальноєвропейським проєктом Платформа та Програмою «U-LEAD з Європою» в рамках ініціативи «Мости довіри».

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-