U-LEAD допомагає громадам України і Євросоюзу налагоджувати партнерство

U-LEAD допомагає громадам України і Євросоюзу налагоджувати партнерство

Децентралізація
Укрінформ
Програма «U-LEAD з Європою» допомагає та популяризує створення партнерств між громадами Європейського Союзу і України.

Про це повідомила заступниця виконавчого директора Асоціації міст України Людмила Даменцова під час форуму «Мости довіри»: Посилення муніципальної співпраці між громадами України та Європейського Союзу», співорганізатором якого є Програма «U-LEAD з Європою», передає кореспондент Укрінформу.

«Завдяки роботі з U-LEAD нам вдалося налагодити кілька успішних співробітництв українських громад з містами з інших країн. Наприклад, партнерство Біляївської територіальної громади Одещини та муніципалітету Велика Полана (Словенія), в основі якого лежить розвиток туризму», - сказала вона.

Даменцова зауважила, що у співпраці з U-LEAD надається допомога українським громадам у розробці стратегічних і програмних документів для налагодження співпраці з громадами ЄС.

Керівниця німецько-українського проєкту «Муніципальні партнерства з Україною»/Сервісна служба «Міста в єдиному світі» Олена Овчаренко розповіла, що на даний час налагоджено 72 партнерства між українськими та німецькими муніципалітетами. Так, у партнерствах беруть участь 70 німецьких та 65 українських громад, які спільно працюють та реалізують проєкти.

«Вже понад 80 спільних українсько-німецьких проєктів реалізовано з 2016 року. Вони були у різних сферах - освіти, міського самоврядування, охорони здоров’я та інших», - додала вона.

За словами директорки комунальної установи “Агенція розвитку Широківської територіальної громади” Юлії Носкової, за підтримки U-LEAD Широківська громада налагодила співпрацю з німецьким муніципалітетом Барлебен з 2018 року. Вона розповіла, що представники обох громад здійснювали взаємні візити, а також налагодили співпрацю в онлайн-форматі. Широківська громада в рамках співпраці отримала, зокрема, пожежну машину від німецької сторони.

«Ми з Барлебеном готуємо спільний екологічний проєкт, спрямований на роздільний збір сміття. І ми робимо тестовий проєкт в одному із сіл нашої громади, роздільний збір сміття для нас проблема, тому важливо знайти рішення», - сказала вона.

Носкова також зауважила, що для старту міжнародного партнерства важливо обрати «схожого партнера».

«Широківська громада розташована у передмісті Запоріжжя і наші партнери з німецького боку також є передмістям Магдебурга... ми схожі за географічним положенням та кількістю населення», - сказала вона.

За словами Носкової, Барлебен продемонстрував Широківській громаді, як там працюють з бізнесом, і з 2018 року в українській громаді щоквартально зустрічаються з місцевим бізнесом для спілкування щодо вирішення проблем громади та представників бізнесу і налагодження співпраці.

Як повідомили у Програмі «U-LEAD з Європою», з 2018 року організація сприяла налагодженню 35 муніципальних міжнародних партнерств. Таким чином поєднали 70 громад з України та Естонії, Чехії, Данії, Німеччини, Латвії, Литви, Польщі та Словенії. U-LEAD налагоджує муніципальні партнерства через співпрацю з різними організаціями, зокрема Комітетом регіонів ЄС, Асоціацією міст України (Україна), Сервісною службою «Міста в єдиному світі» (EngagementGlobal) (Україна), Центром європейської перспективи (Словенія).

Крім того, у 2021 Програма ініціювала співпрацю між данським муніципалітетом Гульдборгсундом та 9 українськими громадами.

Також U-LEAD підтримує вже започатковані партнерства. У вересні 2021 року відбувся форум «Мости довіри: налагодження стійкого партнерства між громадами України та Словенії». Він зібрав 23 партнерів з України та Словенії. У рамках форуму були започатковані 3 нові партнерства.

Цього року U-LEAD розпочав співпрацю з Радою європейських муніципалітетів та регіонів – Платформою. В рамках нового проєкту 20 громад з України та ЄС вже розпочали співпрацю. Програма надає підтримку в організації навчальних обмінів, стажувань та підготовці спільних проєктів, які громади зможуть спільно подавати на фінансування. Таким чином Програма сприяє налагодженню сталої співпраці між Україною та ЄС на муніципальному рівні.

Як повідомлялося, форум «Мости довіри»: Посилення муніципальної співпраці між громадами України та Європейського Союзу» співорганізований Радою європейських муніципалітетів та регіонів (РЄМР), загальноєвропейським проєктом Платформа та Програмою «U-LEAD з Європою» в рамках ініціативи «Мости довіри».

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Фото: «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-