Львівська міськрада не підтримала петицію про демонтаж пам’ятника сину Моцарта

Львівська міськрада не підтримала петицію про демонтаж пам’ятника сину Моцарта

Укрінформ
Під час сесії Львівської міськради депутати не підтримали електронну петицію "Демонтаж пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту на площі Євгена Маланюка".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

За підсумками обговорень, петиція про демонтаж скульптури Ксаверу Моцарту на площі Маланюка у Львові набрала 12 голосів підтримки, 14 депутатів проголосували «проти», а 17 – утрималися.

«Радянська влада не признавала сучасного мистецтва. Це безпрецедентне питання, яке ми сьогодні розглянули. Бо жоден пам’ятник, скульптура, монумент не викликала таких дебатів у Львові. Мені приємно, що Львів показав сьогодні свою принциповість, підтримку сучасного мистецтва і здорового глузду», - зазначив після голосування міський голова Андрій Садовий.

Авторка петиції Наталія Криничанка не була присутньою на сесії, і відповідно не виступила на захист свого звернення. Проте було досить багато депутатів і громадських діячів, які перед голосуванням висловлювали свою позицію.

Зокрема, першим слово в онлайн-форматі мав почесний громадянин Львова Мирослав Маринович, який закликав міських обранців не підтримувати цю петицію.

«Я приголомшений, що така петиція дійшла до такого рівня підтримки. Те, що мистецькі смаки містян не збігаються є звичною специфікою європейських міст. Демонтажем цього пам’ятника міська рада засигналізувала б, що наше місто перебуває поза європейським культурним простором. На радість нашим ворогам», - зазначив Маринович.

На початку розгляду головний архітектор Львова Антон Коломійцев наголосив, що на дану петицію є також альтернативне звернення, яке за рекордні 13 годин набрало 500 потрібних голосів.

Керівник фракції «Варта» Юрій Мартинюк запропонував дати доручення виконавчим органам влади підшукати інше місце для встановлення скульптури. Таку ж ініціативу підтримав секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак, який заявив, що він петицію підтримуватиме, оскільки як львів’янин не згоден із тим, що цей пам’ятник має бути на площі Євгена Маланюка.

Депутатка «Європейської солідарності» Лейла Малесова-Вальчак наголосила, що рішення про встановлення чи демонтаж монументальних скульптур чи пам’ятників слід приймати лише через громадські слухання. Відтак вона ініціює протокольне доручення на виконком для тимчасового накладання мораторію на подібні рішення до того часу, поки не буде напрацьована дорожня карта із суспільним обговоренням.

Як повідомляв Укрінформ, пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту – сину великого композитора Вольфганга Амадея Моцарта, який урочисто відкрили у Львові 26 серпня, не просто викликав жваві дискусії серед львівської культурної та історичної спільноти, а й спонукав містян звернутися до міськради з петицією про його демонтаж, її подала мистецтвознавиця Наталія Криничанка. Електронне звернення за кілька днів набрало 500 голосів.

Скульптуру Моцарту-молодшому встановили у межах Міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt, який уп’яте пройшов у Львові. Це подарунок місту від Міжнародної фундації «Моцартеум» у Зальцбурзі, Австрія. Ініціатором та натхненницею проєкту стала всесвітньо відома диригентка Оксана Линів, а автором – австрійський митець Себастьян Швайкерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-