На Житомирщині вшанували пам'ять вояків УНР - героїв Базара

На Житомирщині вшанували пам'ять вояків УНР - героїв Базара

Фото
Укрінформ
У селі Базар Житомирської області відбулася Всеукраїнська акція вшанування пам’яті учасників Другого зимового походу армії УНР, який стався 100 років тому.

Про це повідомляє Житомирська обласна рада, передає Укрінформ.

Біля меморіалу Героям Базара відбувся мітинг-реквієм, панахида, покладання квітів. Перед присутніми виступив Національний заслужений академічний народний хор ім. Г. Верьовки. Тут також освятили капличку Православної церкви України й відзначили причетних до її будівництва.

У Базарі на Житомирщині вшануванні пам'ять вояків УНР / Фото: zt.gov.ua

"361 учасника Волинської групи Армії Української Народної Республіки було жорстоко катовано та розстріляно тут, під Базаром. Другий зимовий похід став останньою збройною спробою повернути українську державність. Бажаного тоді досягнути не вдалося, але герої Базару назавжди стали прикладом незламності українського духу", - заявив голова облради Володимир Федоренко.

Участь у меморіальних заходах узяли міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, народні депутати, керівництво Житомирської облради та ОДА, голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, духовенство, військові та громадськість.

Олександр Ткаченко у Фейсбуці назвав символічним той факт, що сторіччя з часу Другого зимового походу Армії УНР відзначається у День Гідності та Свободи.

"Що 100 років тому, що зараз у сучасній Україні бажання українського народу бути вільним та незалежним однаково сильне. Це та сама мета, до якої Україна крокувала роками. Зазіхання на неї матиме відсіч. Так сталося у 1921 році, це ми довели й у 2004-му та 2013-му", - наголосив він.

За словами міністра, у 1921 році українські офіцери та солдати поклали своє життя за свободу та волю країни, зробивши найбільший внесок у те, щоб постала вільна Україна.

"У незалежності України є їхній внесок. І він вагомий. Сьогодні ім’я кожного з 361 воїнів-героїв, що були розстріляні біля містечка Базар, було зачитано вголос... Гідність та свобода – невід’ємні риси нашого народу, які записані в наш генетичний код. Боротьба за Україну як раніше, так і сьогодні не зупиняється. Як 100 років тому, так і у 2021-му. І століттями після нас. Змінюються обставини, змінюються причини. Але український народ - ні", - написав Ткаченко.

Нагадаємо, Другий зимовий похід Армії УНР (Листопадовий рейд) - операція, проведена у жовтні - грудні 1921 року, яка мала на меті підняти збройне повстання проти більшовицької влади та відновити українську державність.

У листопаді 1921 року в Базарі більшовики розстріляли 361 полоненого учасника походу, з яких ніхто не погодився перейти на службу до Червоної Армії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-