У Дніпрі викрили лікаря, який щодня створював до 30 фейкових COVID-сертифікатів

У Дніпрі викрили лікаря, який щодня створював до 30 фейкових COVID-сертифікатів

Фото
Укрінформ
У Дніпрі Служба безпеки України викрила лікаря, який щодня створював до 30 фейкових сертифікатів про COVID-вакцинацію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.  

"Служба безпеки України заблокувала масштабну схему фальсифікації сертифікатів про вакцинацію від COVID -19 у Дніпрі. Правоохоронцям вдалося встановити лікаря, який "продукував" до 30 фейкових сертифікатів на день. За внесення неправдивих відомостей в електронну систему eHealth він брав по 2,5 тис. грн з "клієнта", - ідеться в повідомленні.

За даними слідства, організував схему лікар пункту вакцинації однієї з амбулаторій міста.

Персональні дані невакцинованих осіб медпрацівник вносив у eHealth через комплексну медичну інформаційну систему "Каштан", а вакцину списував. Проіснувала ця протиправна схема декілька місяців.

Правоохоронці викрили зловмисника на одній із "гуртових" оборудок під час передачі йому першого траншу за 9 підроблених сертифікатів про вакцинацію.

У ході обшуків вилучені печатки і штампи медичних закладів, зокрема ті, якими засвідчують результати лабораторних досліджень, бланки суворої звітності, призначені для запису інформації про встановлені діагнози і перебіг хвороби, 50 тис. грн і чорнові записи, що підтверджують протиправну діяльність.

Читайте також: Бердянське турагентство викрили на продажі «липових» COVID-тестів

Кримінальне провадження відкрите за ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Планується повідомлення про підозру організатору протиправної схеми та вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

Після виявлення громадян, персональні дані яких були протиправно внесені в систему eHealth, СБУ ініціюватиме анулювання їхніх свідоцтв про вакцинацію і притягнення їх до відповідальності за протиправні дії.

Як повідомляв Укрінформ, у межах протидії фальшуванню COVID-документації та її використанню минулого тижня поліція відкрила 118 кримінальних проваджень, оголошено 20 підозр.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-