Анестезіолог пояснила причину фіброзу легень у пацієнтів із COVID-19

Анестезіолог пояснила причину фіброзу легень у пацієнтів із COVID-19

Укрінформ
Лікар-анестезіолог Запорізької міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги розповіла, що відбувається з легенями пацієнта з COVID-19: вірус вражає структуру тканини легень, і тому хворим стає важко дихати.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла лікар-анестезіолог торакального відділення Фероза Калмикова.

“Наші легені – це дуже м'яка й еластична тканина, яка, як повітряна куля, повинна при русі повітря здуватися й роздуватися. Вірус вражає саме структуру тканини, вона стає щільнішою, жорсткішою, і тому кожен вдих стає важко робити. Настає дихальна недостатність - брак кисню в організмі, що спричиняє гіпоксію (кисневе голодування - ред.), тканина ущільнюється, відбувається фіброз (утворення рубців у легенях - ред.) і легені уражаються, тобто зі 100% легень може працювати 20-30%. Як результат – не відбувається повноцінного дихання, люди починають залежати від кисню”, – каже анестезіолог.

Читайте також: Важко дихати, а не дихати страшно: репортаж із ковідної реанімації

Вона працює у Запорізькій лікарні екстреної та швидкої допомоги, хірургічний корпус якої з 26 жовтня цього року відвели під covid-шпиталь і відкрили тут 100 місць для лікування хворих з коронавірусом.

“Наразі всі 100 ліжок зайняті, а також зайняті 15 реанімаційних ліжок, де лежать украй важкі пацієнти, підключені до апаратів ШВЛ. У нас у лікарні немає потокового кисню, усі хворі отримують кисневу підтримку за допомогою кисневих концентраторів”, - сказав директор КНП “Міська лікарня екстреної та медичної допомоги” Дмитро Івченко.

Читайте також: Ми запізнилися із щепленням на місяць. Але щепитися треба

Лікуванням пацієнтів з коронавірусом у цій лікарні займаються спеціальні бригади – 150 медиків, які працюють добу через дві.

Наприклад, у торакальному відділенні сьогодні на лікуванні лежить 40 пацієнтів з COVID-19, на цю кількість хворих припадає двоє лікарів.

Всього в області хворих з коронавірусом приймають 23 медичні заклади, в яких наразі зайнято 71% місць.

За останню добу в області зареєстровано 1 021 випадок захворювання на COVID-19. Від ускладнень померли 44 особи, одужали – 1 022.

Читайте також: Комаровський розповів про «песимістичний» та «реалістичний» сценарій кінця COVID-19

Як повідомляв Укрінформ, за весь час пандемії в Україні захворіло 3 107 489 осіб, з яких 18 988 – минулої доби; одужали – 2 537 565, летальних випадків – 73 390.

Фото: Evgeny Maloletka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-