Ми запізнилися із щепленням на місяць. Але щепитися треба

Ми запізнилися із щепленням на місяць. Але щепитися треба

Укрінформ
Укрінформ з’ясував: на нинішню хвилю це уже істотно не вплине, але якщо темпи щеплення збережуться, в січні-лютому стане легше

Минулої доби в Україні зафіксували «рекорд» – 26 870 нових підтверджених випадків COVID-19. Летальних випадків – 648. За останні два тижні смертність виросла майже вдвічі та вже перевищила максимуми весняної хвилі на 25%.

Водночас, за даними МОЗ, 94% госпіталізованих із COVID-19 минулого тижня – невакциновані. А минулої доби вакцинувалося – це теж рекорд – понад 292 тисячі осіб, а загалом зроблено вже більше як 17 млн щеплень проти COVID-19. Тобто почули, нарешті, українці й заклики, й вмовляння – пішли вакцинуватися, незважаючи на істерику антиваксів і кілотонни брехні в мережах.

То може, ще не все втрачено, якось встигнемо на останній потяг? І з такими темпами нам вдасться знизити навантаження на лікарні, на кисень? Адже при їхньому збереженні – це під три мільйон щеплень за 10 днів, 9-10 мільйонів на місяць… На жаль, фахівці кажуть – ні. Ми запізнилися. На поточну хвилю ковіду пришвидшення вакцинації вже не вплине, тільки на те, що буде після. Ще місяць тому ситуацію можна було врятувати. І не було б ані смертей, ані локдауну.

Наталія Виноград, експерт МОЗ, член Комісії з біобезпеки при РНБО, професор:

 – Вакцинація ефективна в міжепідемічний період, коли є час для того, щоб у людини сформувався імунітет. За нинішньої ситуації, так, вакцинація потрібна, але вона вже не встигне забезпечити зниження інтенсивності епідемічного процесу й не розгрузить нашу медичну мережу. Й надалі буде приріст госпіталізованих і летальних випадків, воно так швидко не зупиняється, це як полум’я – якщо вчасно не загасили, горітиме далі й далі. Всього цього могло не бути, якби люди зробили вакцинацію хоча б у вересні. Нині залишаються усі ці розмежувальні заходи, те, що ми називаємо карантином, локдауном і потрібно ретельно всього цього дотримуватися. Покроково правильно організувати весь процес, ту ж вакцинацію, щоб люди в черзі не наражалися на небезпеку. Носіть маски, можете не виходити з дому – не виходьте, може не їхати кудись – не сідайте в транспорт, мусите десь бути – тримайте дистанцію. І – провітрювання, провітрювання і ще раз провітрювання. Є певні стандарти, яких треба дотримуватися, і в медицині стандарти – то дуже вагома річ.

Так, знову маски – але ще більш ретельніше. Знову обмеження у транспорті, але вже з величезними штрафами для тих, хто без ковідних сертифікатів. А у лікарнях немає місць. Тому що частина людей боїться далеких наслідків щеплень більше аніж важкої хвороби, бо люди сподіваються, що саме їх «якось пронесе». Недавно хтось у фейсбуці порівнював цей страх з ситуацією, коли мали запустити перші потяги. У газетах тоді писали, що їздити на них не можна, бо люди від такої швидкості збожеволіють…

Скільки триватиме це жахіття й коли очікувати його пік, ми запитали у Ігоря Бровченка, голови Робочої групи НАН України з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні.

– За нашими підрахунками, які ми опублікували 26 жовтня на сайті Академії наук, епідемія набиратиме обертів щонайменше цей тиждень і наступний, а там вже можливі варіанти, – коментує аналітик. – Можливі неточності через те, що Україна підійшла до межі кількості тестувань, які здатні зробити лабораторії. Те саме стосується і місць у лікарнях. Тому цифри про захворілих, які оприлюднює МОЗ, можуть бути менші, ніж вони є насправді. Наприклад, на сьогодні ми спрогнозували 29 або 30 тисяч людей з підтвердженим ковідом, а МОЗ надав цифру – близько 27 тисяч. Це менше, ніж ми очікували, але це може бути через те, що лабораторії просто не встигають. У будь-якому випадку, так багато захворілих ще ніколи не було. Кількість нових вакцинованих теж б’є усі рекорди, але на цій хвилі це вже не вплине на епідемію, хіба що дисциплінує населення. Тому що люди, які масово вакцинуються першою дозою, ефект отримають лише через два тижні, а від другою дози – через півтора місяці. Ця вакцинація матиме вплив вже на наступні хвилі пандемії. Стосовно нинішньої хвилі, пік ми очікуємо у першій половині листопаду. Зараз підвищення захворюваності спостерігається всюди, навіть Кіровоградська область, яка завжди показувала «спокійніші» цифри, злетіла догори. Хоча в деяких областях вже от-от почнеться зниження.

Може виникнути питання: якщо ми запізнилися зі щепленням, то навіщо зараз поспішати? Професор Наталія Матолінець, завідувачка відділенням анестезіології та інтенсивної терапії у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги у Львові, вважає, що щеплення треба робити обов’язково і прямо зараз:

 – Так, вакцинація не сьогодні і не завтра зупинить вал госпіталізацій, зменшить кількість важких пацієнтів і летальних випадків. І ті люди, які контактували з вірусними хворими, або зараз в інкубаційному періоді – вони, на жаль, захворіють. Але, щоб зупинити епідемію в подальшому, необхідно максимально масово вакцинуватися. І робити це треба, дотримуючись усіх санітарних норм – не можна стояти в черзі, де двісті людей дихають один одному в потилицю. Потрібні маски, потрібна дистанція. І тільки тоді – за дотримання всіх карантинних вимог і вакцинації – ми зупинимо цей процес. Так, ми розраховуємо, що пік цієї хвилі має бути в середині листопада. Але цей пік буде лише сходинкою до наступного піку, якщо люди не будуть масово вакцинуватися. Якщо ви цінуєте своє життя, якщо ви свідомі та адекватні люди, зрозумійте, що на сьогоднішній день немає іншого шляху зупинити ковід, а стосовно людей з груп ризику це взагалі єдиний шанс на життя.

Наш висновок не буде оригінальним, але він життєво важливий. Ми всі наробили купу помилок і треба їх терміново виправляти. Необхідно, як це не складно, вистояти цю хвилю і не зменшити темпи вакцинації, яких, нарешті, вдалося досягти. Тільки тоді уже в наступному році ми зможемо розраховувати на полегшення.

І ще. Свіжа інформація: СБУ припинила деструктивну діяльність 50 тисяч ботів. Але їх все одно вистачає в мережах. Поцікавтеся, що пише відомий блогер Борислав Береза: "Завдання цієї армади шкідників повністю нас дезорієнтувати, посіяти хаос. Коштують подібні компанії дорого. А тепер прозорі запитання: кому це потрібно і хто ладен витрачати мільйони, щоби зробити зле Україні?"

Захистіть себе і своїх близьких. Не хворійте!

Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-