Важко дихати, а не дихати страшно: репортаж із ковідної реанімації

Важко дихати, а не дихати страшно: репортаж із ковідної реанімації

Фото
Укрінформ
Запорізька облінфекційка наразі заповнена хворими з коронавірусом майже на 100%

Запорізька область перейшла в помаранчеву зону епідемічної небезпеки і з дня на день може опинитися в червоній. У регіоні щодня фіксують близько восьмисот нових випадків зараження. "Ковідні" відділення області заповнені на понад 70%. Найбільш складна ситуація - у Запоріжжі та Мелітополі.

Згідно з офіційними даними, Запорізька обласна інфекційна лікарня завантажена майже на 100%. Кореспонденти Укрінформу побували в "ковідній" реанімації інфекційної лікарні. Скільки пацієнтів вакциновані, що лікарі і самі хворі говорять про COVID-19 - читайте у нашому репортажі.

БОРОТЬБА ЗА ЛІКАРНЯНЕ ЛІЖКО

У Запорізькій обласній інфекційці для лікування пацієнтів з коронавірусом підготували 170 ліжок, з яких зайнято – 168 (99%). Серед загальної кількості хворих - 138 – з важким перебігом хвороби (82%), ще 30 (18%) - середньої тяжкості.

"Зі 168 пацієнтів - 150 киснезалежні, вони знаходяться на оксигенотерапії. Якщо казати про вік пацієнтів, то сьогодні у нас є пацієнт, якому один місяць і найстарший – йому 96 років. Велика частина пацієнтів (64%) – жінки, 33% – чоловіки і ще 3% – діти (дітей госпіталізують сюди, якщо хвора також мама, - авт.). Лише 29 пацієнтів ковідного відділення вакциновані. Але акцентую увагу на тому, що всі вони середньої тяжкості, тільки двоє таких пацієнтів були важкими", – каже тимчасово виконуюча обов'язки директора КНП "Запорізька обласна інфекційна лікарня" Ірина Кулеш.

Ирина Кулеш
Ірина Кулеш

Сьогодні у цьому медзакладі на лікуванні перебувають також дві вагітні жінки, одна з них – у реанімаційному відділенні, друга – готується до виписки.

Директорка лікарні зазначає, що за 9 місяців цього року до них поступило 1878 хворих (55% з них – з важким перебігом хвороби). Для порівняння - за 9 місяців 2020 року було госпіталізовано 1799 хворих (40% "важких").

Варто зазначити, що це та сама лікарня, в якій 3 лютого о 23:25 сталася пожежа в боксі ковідної реанімації. Тоді загинули троє пацієнтів і лікарка-анестезіолог. Стратегічно важлива для області лікарня залишилася без дванадцяти ліжок.

"Сьогодні, коли ми завантажені, а у приміщенні, в якому сталася пожежа, у нас "випало" 12 ліжок, звичайно, страждає не лише лікарня, а й вся область. Кожне місце - це ціна життя. Останні два тижні там працюють будівельники (ремонт взявся виконувати комбінат "Запоріжсталь" – авт.). До кінця року роботи мають бути завершені", – каже Кулеш.

З керівництвом лікарні ми спілкувалися в адміністративному корпусі, в робочому кабінеті. Далі переходимо в реанімаційне відділення.

ВІРУС СТАВ БІЛЬШ АГРЕСИВНИМ

Відділення, в якому лікуються важкі пацієнти, знаходиться у двоповерховому корпусі. Нас зустрічає старша медсестра. На першому поверсі на вході стоять коробки з одноразовими комбінезонами, рукавичками, високими бахілами, шапочками, антисептиком. Я і фотокор вдягаємося під наглядом медсестри Вікторії. Далі піднімаємося на другий поверх, де і знаходиться відділення реанімації інтенсивної терапії. Тут нам видають щитки. Медики кажуть, що вони не так сильно запотівають, як окуляри.

У коридорі бачимо людей у такій самій "амуніції", як і ми. Назустріч йде завідувач - Володимир Черкаський.

Показуючи в бік реанімаційних боксів, він каже, що коронавірус сьогодні протікає більш агресивно, ніж раніше.

- Лежать пацієнти досить молодого віку - 37-39 років, є і категорія 60+, які знаходяться на штучній вентиляції легенів. Дуже агресивно протікає коронавірус зараз. Усі пацієнти нещеплені, всі без ускладненого анамнезу і без супутніх захворювань, але всі вони досить важкі, – каже Володимир Васильович.

- А в чому агресивність проявляється? По чому б'є? – уточнюю.

- Легені, нирки... по судинній системі. Та простіше сказати, по чому не б'є. Наприклад, минулого року ми не бачили такої кількості тромбоемболічних ускладнень (ті, які є важким ураженням венозної системи – авт.), а зараз - через одного. Гостре ураження нирок, яке потребує проведення гемодіалізу - до 30% хворих. Спостерігається рефрактерність до терапії (несприйнятливість – авт.): ти робиш усе необхідне, а результату немає. Захворювання призводить, на жаль, до летального результату, – пояснює заввідділенням.

Спілкуючись з медиками, я не раз чула про те, що "ковідні" пацієнти поводяться не зовсім адекватно: люди відмовляються приймати препарати, робити спеціальні вправи. Виявилося, що це результат кисневого голодування.

"Коли людина піднімається на Еверест і у неї не вистачає кисню, то вона теж спершу почувається досить добре, але потім лягає і вмирає. Тут така сама ситуація: розвивається гіпоксія (кисневе голодування), нервові клітини, кора головного мозку гинуть протягом 5 хвилин в результаті припинення подачі кисню. Цей стан ще називають веселою (ейфоричною) гіпоксією. Люди його не відчувають і справді можуть неадекватно поводитися", - пояснює лікар.

НЕ ВІРИЛА В КОВІД, ПОКИ НЕ ПОТРАПИЛА ДО ЛІКАРНІ

А я пригадую, як рік тому, коли ковідні госпіталі щойно розгорнули, ми їздили до Бердянська. Там вперше побачили "брудну" зону і вперше зайшли в самий її епіцентр - реанімацію. Костюми, бахіли, маски, рукавички, щитки, антисептик, вихід через шлюз з чистої зони до червоної – досі пам'ятаю свій стан і те, як тоді було страшно. Але хотілося показати все, з чим медики стикаються щодня. Попри те, що в режимі карантину ми живемо другий рік і, здавалося б, багато знаємо, але зайти в реанімацію сьогодні, як і рік тому, все одно страшно.

"Ковідний" госпіталь у Бердянську

- А де починається брудна зона? - уточнюю у медсестри.

- Брудна зона починається за шлюзами, які ведуть до реанімаційного боксу, - каже Вікторія.

Заходимо. У боксі лежать чоловік і жінка. Обидва пацієнти з кисневими масками, обидва важкі. Чоловік категорично відмовляється від спілкування, а жінка погоджується, але просить не називати її ім'я.

Їй 55 років, вона працює на "Запорізькому трансформаторному заводі". Де і як могла заразитися – не знає, але зізнається, що не особливо і вірила в існування коронавірусу. Про те, що потрібно вакцинуватися, не було і мови.

Жінка дуже важко дихає. У реанімації вона з понеділка.

"Температура була, слабкість, ломота, потім дихати стала погано... потрапила до лікарні. Я не щеплена. Але тепер вірю, що це жахлива хвороба і наслідки такі страшні. Що можу сказати: потрібно робити щеплення", - каже вона.

Здавалося б, вимовила всього якихось кілька речень, але було видно, що вони далися їй з великими труднощами.

З боксу виходить медбрат Дмитро. Під час розмови з'ясовується, що він працює в обласній інфекційній лікарні перший день. Питаю у нього, чи не страшно працювати з ковідними пацієнтами і чому обрав саме цей госпіталь?

"Не страшно, якщо розумієш, що робиш. Хочеться допомагати людям, а зараз нікому це робити. Я не хворів, але чудово розумію, що це насправді дуже складна хвороба з різним протіканням у пацієнтів. Тут складно працювати: жарко, окуляри потіють – і це ще ускладнює нам роботу. Боюся принести вірус додому, але потрібно стежити за власною безпекою - і все буде добре", - каже Дмитро.

РЕАНІМАТОЛОГ - НА ВАГУ ЗОЛОТА

У середньому хворий знаходиться у лікарні від 10 днів, але є випадки, коли лікування затягується більш ніж на місяць.

Обласна інфекційка приймає не лише пацієнтів з діагнозом «коронавірус», адже ніхто не відміняв й інші хвороби.

"Ми продовжуємо приймати хворих шкірно-венерологічних, у нас працює стаціонар, хворих з гострою кишковою інфекцією середньої тяжкості. Важких хворих і з нейроінфекцією приймає 6-та міська лікарня, а дітей взяла 5-та дитяча. Якщо виникне надзвичайна ситуація, то ми припинимо приймати дорослих з кишковою інфекцією і шкірно-венерологічних хворих. Це дозволить нам розгорнути додатково 45 ліжок, але це на крайній випадок. Адже ці відділення знаходяться у бараках 1928 року і розмежувати там брудну і чисту зону буде дуже складно", - пояснює Ірина Кулеш.

За її словами, сьогодні лікарів у медзакладі достатньо, але якщо додатково доведеться розгорнути палати інтенсивної терапії, виникне потреба у реаніматологах. Керівництво лікарні каже, що ці фахівці зараз на вагу золота.

*   *   *

За інформацією обласного центру контролю та профілактики захворювань МОЗ, за останню добу в Запорізькій області зареєстровано 807 нових випадків захворювання на коронавірусну інфекцію. Серед тих, хто захворів, - 105 дітей, 7 медичних працівників та 25 працівників освіти. Від ускладнень COVID-19 померли ще 18 осіб. Одужали 178. Що стосується вакцинації, то 7 жовтня було проведено 6210 щеплень. За весь час кампанії з вакцинації щеплено 266 тис. 810 мешканців регіону.

Ольга Звонарьова, Запоріжжя

Фото - Дмитро Смолієнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-