U-LEAD радить громадам, як підготуватись до Всеукраїнського перепису населення

U-LEAD радить громадам, як підготуватись до Всеукраїнського перепису населення

Децентралізація
Укрінформ
Проведення Всеукраїнського перепису населення у 2023 році стало темою чергової інформаційної сесії, яку організував Регіональний офіс "U-LEAD з Європою" у Дніпропетровській області.

Як повідомили Укрінформу у Програмі "U-LEAD з Європою", до сесії долучилися понад 100 фахівців з усіх громад регіону.

«Глобальний процес Всеукраїнського перепису населення потребує підготовки не просто за рік, він вимагає системної роботи, врахування необхідних бюджетних асигнувань, приведення до робочого вигляду реєстрів та інших облікових документів у громаді. Адже децентралізація наближує послуги до людей та передає значні повноваження на місця, і для якісної роботи з населенням необхідно знати правдиву статистичну інформацію», - зазначила керівниця Регіонального офісу "U-LEAD з Європою" у Дніпропетровській області Олена Тертишна.

Заступник начальника Головного управління статистики у Дніпропетровській області Світлана Лукашова нагадала учасникам заходу, що останній перепис в Україні проводився у 2001 році. За рекомендаціями ООН дослідження щодо кількості та інших параметрів населення потрібно проводити раз на 10 років.

«Перепис населення - це єдине джерело статистики, яке дозволяє розраховувати фінансові витрати та складати стратегію дій, яка відповідає сучасним умовам», - зазначила Лукашова, додавши, що організація перепису вимагає співпраці представників державних установ всіх рівнів.

Читайте також: Громади Вінниччини сплатять ₴353 мільйони реверсної дотації - U-LEAD

Учасників ознайомили з проєктом організаційного плану Всеукраїнського перепису населення 2023. Як повідомляють у "U-LEAD з Європою", орієнтовно підготовчі процеси мають розпочатися у грудні 2021 року і триватимуть до лютого 2023 року, а сам перепис запланований на весну 2023 року, підготовка вимагатиме допомоги фахівців територіальних громад та їх відповідального ставлення до цієї події.

Крім того, у "U-LEAD з Європою" зазначають, що активна фаза підготовки до перепису розпочнеться з моменту прийняття урядом двох документів, які регламентують процес перепису, і тоді впродовж місяця будуть створені міжвідомчі комісії на обласному та районному рівнях, а також у громадах.

Одним із заходів, які наразі можуть зробити органи місцевого самоврядування, - це впорядкування адресного господарства територіальної громади та встановлення на будинках аншлагів (табличок з адресою), що допоможе краще орієнтуватися фахівцям з перепису.

Спікери інформаційної сесії пояснили алгоритм добору кадрів, які будуть проводити Всеукраїнський перепис у 2023 році. Для реєстраторів буде проведено навчання, а також з ними будуть укладені угоди.

Учасників ознайомили з переліком нормативно-правових актів для проведення перепису населення та методологічними засадами його організації, а також розповіли про повноваження посадових осіб місцевого самоврядування щодо сприяння в організації Всеукраїнського перепису населення у 2023 році.

Читайте також: U-LEAD допомагає громадам Чернігівщини переходити на електронні трудові книжки

Як повідомив у травні цього року міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, Всеукраїнський перепис населення планується на 2023 рік. У січні 2020 року тодішній міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет оприлюднив результати оцінки чисельності наявного населення України, яку провів уряд. Вони показали, що в країні проживає 37 мільйонів 289 тисяч громадян.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-