U-LEAD допомагає громадам Чернігівщини переходити на електронні трудові книжки

U-LEAD допомагає громадам Чернігівщини переходити на електронні трудові книжки

Децентралізація
Укрінформ
У громадах Чернігівщини за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» переходять на електронні трудові книжки.

Про це Укрінформу повідомили у «U-LEAD з Європою».

Зокрема, нещодавно відбувся онлайн-семінар «Електронні трудові книжки та електронні лікарняні: законодавчі зміни», організований командою Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Чернігівській області. Під час заходу детально обговорили проблематику переходу на електронні книжки.

«Ми нарешті переходимо на сучасний рівень роботи із трудовими книжками. Важливо швидко та якісно це зробити, і налагодити стабільну роботу. Це дозволить спростити комунікацію із Пенсійним фондом та поліпшить комфорт для людей», - наголосила керівниця Регіонального офісу «U-LEAD» Ірина Кудрик.

Перехід на електронні книги дозволить провести комплексний аудит трудових книг та виправити наявні помилки, вважає радниця з децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Сумській області Тетяна Коробка.

Крім того, на семінарі обговорили проблематику переходу на електронні лікарняні. Цей процес розпочався 1 вересня, а вже з 1 жовтня всі заклади охорони здоров’я мають працювати з електронними документами.

«Перехід на електронні лікарняні це не лише технічний процес. Важливо навчити лікарів працювати із новим програмним забезпеченням. Також важливо комунікувати із пацієнтами, адже сьогодні вносити зміни та виправляти помилки в лікарняних складніше ніж у паперових. Тому це завдання варто вирішувати комплексно», - сказала радниця з децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Чернігівській області Людмила Чабак.

Близько 60 фахівців громад під час тренінгу отримали можливість обговорити проблеми та виклики під час впровадження електронних трудових книг та електронних лікарняних.

Читайте також: Громади Вінниччини сплатять ₴353 мільйони реверсної дотації - U-LEAD

Як повідомлялося, 10 червня 2021 року набув чинності Закон України від 5 лютого 2021 року № 1217-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі". Законом запроваджується облік трудової діяльності в електронній формі, що дозволяє не оформляти/не вести паперові трудові книжки.

Згідно з законом, Пенсійний фонд протягом п’яти років має включити до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутні дані про трудову діяльність працівників на підставі відомостей, наданих страхувальниками.

Документ встановлює п'ятирічний перехідний період для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника. Протягом цього періоду застосовуватиметься як паперова трудова книжка, так і електронна форма уже наявних або внесених відомостей про трудову діяльність працівника з Державного реєстру.

Сьогодні на сайті Пенсійного фонду України, за допомогою цифрового підпису, кожен громадянин має можливість перевірити інформацію про свою трудову діяльність та пенсійні виплати. Також є можливість доповнити інформацію про свою роботу завантаживши на сайт скановані документи.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-