Громади Вінниччини сплатять ₴353 мільйони реверсної дотації -  U-LEAD

Громади Вінниччини сплатять ₴353 мільйони реверсної дотації - U-LEAD

Децентралізація
Укрінформ
У наступному році громади Вінницької області сплатять 353 мільйони гривень реверсної дотації до державного бюджету.

Як передає Укрінформ, про це повідомила радниця з місцевих фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області Інна Святна під час навчань для фінансистів «Формування проєкту місцевого бюджету на 2022 рік». 

Вона наголосила, що найбільше реверсної дотації сплачує місто Вінниця - майже 259 млн грн, далі Ладижинська громада – 50 млн грн, Козятинська – майже 23 млн грн, Іллінецька – понад 10 млн грн, Жмеринська – 6,5 млн грн, Кунківська – 4,3 млн грн та Тиврівська громада – 289 тис. грн. Висновки експертка зробила аналізуючи проєкт Держбюджету на 2022 рік.

В розрахунку на одного мешканця реверсної дотації лідирує Ладижинська громада, де мешкає 24,7 тисячі мешканців, кожен з яких умовно поверне державі у 2022 році 2027 гривень.

Водночас Святна повідомила, що базова дотація для громад становитиме понад 539 млн грн. Базової дотації найбільше отримає Бердашська громада – 34,1 мільйона, Хмільницька громада – 24,4 мільйона та Ямпільська громада –23,4 мільйона гривень.

«Якісний фінансовий менеджмент дозволяє громадам підвищити ефективність витрат коштів, щоб впливати на рівень дотаційності. Наразі у нас є всі необхідні для цього повноваження та ресурси», - наголосила Святна.

Під час семінару експерти регіонального офісу розповіли про виклики, які громадам необхідно буде долати у 2022 році, обговорили хід бюджетного процесу та проаналізували законопроєкти, які можуть впливати на бюджетний процес. Також мова йшла й про можливості громад для зменшення дотаційності.

Читайте також: У громаді Запорізької області до програми благоустрою залучають безробітних

«У громад є потенціал до зростання надходжень бюджету. Тому важливо налагоджувати співпрацю із податковою, формувати спроможні мережі закладів освіти та медицини, мотивувати бізнес сплачувати податки та розвиватись», - вважає керівник регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області Віталій Швець.

Всього, відповідно до проєкту бюджету, реверсну дотацію мають 7 громад, не мають вирівнювальних дотацій також 7 громад, і 49 громад регіону отримують від держави базову дотацію.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-