У Львові через COVID-19 вдвічі збільшилася кількість хворих з інсультами – лікарі

У Львові через COVID-19 вдвічі збільшилася кількість хворих з інсультами – лікарі

Укрінформ
У Львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги перебувають 100 пацієнтів з інсультами – це майже вдвічі більше ніж було в аналогічний період минулого року. Часто хвороба виникає раптово після коронавірусу.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба лікарні, передає Укрінформ.

«Лише зараз у нас в лікарні - 100 пацієнтів з інсультом. Торік в цей день було 65. Це наслідок COVID. За рік швидка привозить таких майже 2500. За 10 місяців цього року таких уже 1887. Якщо говорити про всю Україну - це 140 тисяч випадків. З них близько 20% повертаються до звичного життя. На жаль, до 40% людей помирають протягом першого року. ВООЗ каже: інсульт вразить кожного п'ятого українця», - зазначено у повідомлені.

Лікарі наголошують, що інсульт виникає раптово. Для збереження життя тоді важлива кожна хвилина. Але оточенню не завжди вдається вчасно розпізнати симптоми інсульту, хтось може подумати, що людина напідпитку.

Для визначення хвороби лікарі радять запам’ятати абревіатуру МОЗОК, яка допоможе визначити симптоми.

«Мовлення - раптове порушення, Обличчя - раптова асиметрія, Запаморочення, Очі -раптове погіршення зору, Кінцівки - раптова слабкість чи оніміння», - розшифровують абревіатуру медики.

Лікарі радять, попросити людину всміхнутися чи підняти руки вгору, якщо вона цього не зробить потрібно терміново викликати швидку. Врятувати пацієнта можна лише впродовж перших 6 годин.

«Інсульти бувають різними. Найчастіше до нас привозять пацієнтів з ішемічним. Введення тромболізису (для цього потрібен КТ-контроль) дає шанси повернутися до нормального життя 30-35% із них, а тромбоектракція підвищує ці шанси для 75%! Останньої не зробиш без ангіографа. За рік ми виконали 113 тромболізисів і 41- тромбоекстакцій», - додають в лікарні.

Читайте також: В Україні є дев'ять мільйонів доз вакцин проти коронавірусу - Шмигаль

Як повідомляв Укрінформ, дослідження, проведене вченими з Німеччини, Франції та Іспанії, показує, що COVID-19 може викликати ушкодження кровоносних судин у головному мозку. Вченими було встановлено, що струнні судини — мертві клітини, що не пропускають кров — є ознакою когнітивних порушень і пов’язані з низкою медичних ризиків, зокрема й із інсультом. Результати дослідження також показали, що SARS-CoV-2 інфікує ендотеліальні клітини мозку та призводить до мікросудинної патології. Дослідження проводилося шляхом сканування мозку людей, які померли від COVID-19.

За увесь час у Львівській області COVID-19 підтвердили у 179 098 осіб ( з них 1702 – за минулу добу). Померлих – 4489 людей. Одужали від коронавірусної інфекції – 146 350 осіб.

Минулої доби, 28 жовтня, в Україні зафіксували 26 870 нових підтверджених випадків COVID-19. За весь час пандемії в Україні захворіли 2 878 674 особи, одужало 2 421 495 осіб, летальних випадків – 66 852, проведено ПЛР-тестувань – 14 306 108.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-