Довибори у Раду: ОПОРА назвала головні порушення під час кампанії

Довибори у Раду: ОПОРА назвала головні порушення під час кампанії

Укрінформ
Основними порушеннями під час виборчого процесу на проміжних виборах народних депутатів в одномандатних виборчих округах № 184 (Херсонська область) та № 197 (Черкаська область) є використання адмінресурсу, події з ознаками підкупу виборців та реєстрація кандидатів-двійників.

Про це розповіла голова правління Громадянської мережі ОПОРИ Ольга Айвазовська під час пресконференції в Укрінформі.

«Вибори відбувались … у досить таки конкурентний спосіб, виборці мали широкий спектр пропозицій з боку різних політичних груп і гравців. Насправді, на жаль, мали місце і використання адміністративного ресурсу на всіх трьох виборах (у тому числі на виборах мера Харкова – ред.), також мали місце ознаки підкупу виборців, зокрема, події, що можуть свідчити про підкуп, але щодо цього вчиняються слідчі дії органами правопорядку», - зазначила вона.

За її словами, Національна поліція відкрила 12 кримінальних проваджень щодо порушень на нинішніх виборах, із яких чотири стосуються підкупу виборців, 5 – введення в оману виборців та кандидатів-двійників.

Айвазовська поінформувала, що на цих виборах відбувався безпрецедентний випадок, коли один із кандидатів, чинний мер Золотоноші Віталій Войцехівський оскаржив у суді зміну прізвища іншого кандидата, який уже у ході виборчої кампанії, але до реєстрації кандидатом змінив прізвище на ідентичне з Войцехівським, і суд постановив скасувати таку зміну.

«Такі події не є поодинокі на виборах в Україні, у тому числі на цих виборах таких осіб з ідентичними, схожими іменами було 7 серед кандидатів, які подали кандидатури на реєстрацію до ЦВК», - додала вона.

Читайте також: Довибори у Раду: сьогодні — останній день агітації

Також Айвазовська зауважила, що використання адмінресурсу залишалося «впливовою» обставиною на цих виборах.

За її словами, серед кандидатів, які мали найбільше можливостей використовувати адмінресурс, мер Золотоноші Віталій Войцехівський, який балотується до Верховної Ради в ОВО № 197 на Черкащині, та кандидати в ОВО № 184 на Херсонщині - Сергій Козир, який до цього тижня обіймав посаду голови Херсонської ОДА, та його наступник і теж кандидат у нардепи Геннадій Лагута.

Разом із тим під час пресконференції представники ОПОРИ повідомили, що на нинішніх проміжних виборах до ВР актуальними також є й порушення правил ведення агітації, її фінансування та використання “чорного піару”, особливо в соціальних мережах.

Читайте також: Перегони на Херсонщині: Лагута знявся з виборів на користь кандидата від «Слуги народу»

Як повідомляв Укрінформ, Центральна виборча комісія призначила на неділю, 31 жовтня, проміжні вибори народних депутатів в одномандатних виборчих округах №184 (Херсонська область) та №197 (Черкаська область).

1 вересня у цих округах розпочався виборчий процес.

ЦВК зареєструвала загалом 45 кандидатів у народні депутати в ОВО №184 та №197, однак згодом скасувала реєстрацію п’яти осіб. Таким чином, на проміжних виборах народних депутатів балотується 40 кандидатів: в ОВО № 184 (Херсонська область) – 15, в ОВО № 197 (Черкаська область) – 25.

Крім того, у неділю, 31 жовтня відбудуться місцеві вибори чотирьох міських голів, серед яких – мера Харкова, двох селищних голів і п’яти сільських голів, а також низка виборів депутатів місцевих рад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-