У Славутичі відкрили лабіринт медіаграмотності «Не віррр - перевіррр»

У Славутичі відкрили лабіринт медіаграмотності «Не віррр - перевіррр»

Фото, відео
Укрінформ
На Центральній площі Славутича відбулося офіційне відкриття лабіринту медіаграмотності «Не віррр - перевіррр», який згодом мандруватиме всією країною.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дуже важливо вміти критично мислити, фільтрувати інформацію, вивчати її, аналізувати її, а на це треба час. Інколи його не вистачає, ти не хочеш приділяти багато часу, ти хочеш отримати емоцію від коротких роликів, тік току, ютубу і всього іншого. Але інколи потрібно зупинитися і подумати, чи справді це важлива інформація, чи справді вона правдива, і чи не маніпулюють моєю думкою, коли пропонують цю інформацію, та чи не нав’язують мені певну думку. Саме для цього є проєкт медіаграмотності, і саме для цього ми сьогодні відкриваємо лабіринт», - сказав міський голова Славутича Юрій Фомічев під час відкриття лабіринту.

У Славутичі відкрили лабіринт медіаграмотності «НЕ ВІРРР – ПЕРЕВІРР» / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

За його словами, лабіринт допоможе людям навчитися розрізняти інформацію, розуміти, яка інформація зараз потрібна, а яка - взагалі ні.

Заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко зазначив, що медіаграмотності потрібно вчити з найменшого віку, адже інформації наразі дуже багато, і потрібно вміти критично ставитися до неї. За його словами, людина повинна розуміти, що певна інформація з багатьох причин може бути неправдивою.

«У Радянському Союзі була інакша позиція та система мислення. Якщо написано в газеті, значить, правда. Але з такою установкою більше жити не можна, треба сумніватися», - сказав Шевченко.

Він зауважив, що лабіринт «Не віррр-перевіррр» буде цікавий як дорослим, так і дітям. Головне бажання дізнатися щось нове та готовність критично мислити.

Лабіринт – це мобільна конструкція 10*10 кв.м., яка складається з 12 кімнат, кожна з яких присвячена одній із тем медіаграмотності. Він допоможе кожному навчитися відрізняти якісні медіа, які дають достовірну інформацію та спонукають приймати власні рішення від тих сайтів, які нав'язують вигідну комусь (політикам, олігархам, бізнесменам) думку та намагаються маніпулювати. Також можна буде дізнатися, як працюють алгоритми соцмереж.

Читайте також: Медіаграмотність: для школярів стартував конкурс «Репортер»

Лабіринт медіаграмотності "Не віррр – перевіррр" створено в рамках програми «Мріємо та діємо».

Проєкт відкривається в партнерстві з Міністерством молоді та спорту, Міністерством культури та інформаційної політики в рамках Всесвітнього тижня медійної та інформаційної грамотності.

У Славутичі інсталяцію можна відвідати до 31 жовтня з 10:00 до 18:00. Вхід вільний. Далі «Лабіринт» помандрує громадами країни.

Як повідомлялося, в Україні 25-29 жовтня проходить Всесвітній тиждень медіа- та інформаційної грамотності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-